Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea militarului artist, care a lăsat în istorie cea mai veche pictură cu orașul Sebeș. Cine a fost Rudolf Ottokar Pühringer

Publicat

În urmă cu 148 de ani se năștea pictorul Rudolf Ottokar Pühringer, militar de profesie, dar pasionat de pictură. După ce a venit din Praga la Sebeș acesta s-a căsătorit și stabilit în Alba, unde a avut o familie cu patru copii. 

Pasionat de pictură, ofițerul a lăsat în istorie cea mai veche reprezentare grafică detaliată a unui ansamblu urban din Sebeș: Piața Mare a orașului, o acuarelă pictată în anul 1937, care reproduce o imagine mai veche, datând din 1820.

Reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș transmit că lucrarea surprinde aproape întregul areal al Pieței Mari, scena fiind văzută de undeva din colțul de nord-vest al acesteia, de la nivelul solului.

Fațadele clădirilor care îi mărginesc latura sudică au fost redate detaliat, putându-se observa atât elementele de decor arhitectural, cât și cromatica din epocă a fațadelor.

Acuarela are și o importantă valoare documentară, deoarece demonstrează că imobilele din această parte a oraşului nu au suferit până în prezent decât transformări minore, fiind vizată în special decorația, cu o singură excepție, cea a edificiului care, la acea dată, adăpostea garnizoana orașului.

Această clădire a fost cumpărată ulterior, în anul 1861, de către exploratorul şi colecţionarul Franz Binder, care a renovat-o, înzestrând-o cu o nouă faţadă, de manieră eclectică.

În subsolul tabloului, sub titlul imaginii pe care a reprodus-o, „Prospect des Groszen Platzes der Stadt Mühlbach in Siebenbürgen Ao 1820”, autorul a consemnat și numele proprietarilor imobilelor din acel front stradal, din 1820 până în 1937, când a fost realizată acuarela.

Rudolf Ottokar Pühringer (1875-?) s-a născut în 28 aprilie 1875, la Praga, fiind fiul ofiţerului Maximilian Pühringer şi al Bertei, născută Schwanenbeck.

Urmând exemplul tatălui său, a îmbrăţişat cariera militară, ajungând locotenent-colonel la Regimentul 8 de Geniu, împreună cu care s-a deplasat în nordul Transilvaniei, în contextul lucrărilor la căile ferate de acolo.

La 8 iunie 1907 s-a căsătorit cu Henriette Baumann, la Sebeş, unde s-a şi stabilit, şi împreună au avut patru copii. Fără a avea studii în domeniul artelor, a pictat în special acuarele, fără a neglija însă şi alte tehnici (uleiul).

Deşi se cunosc puţine lucrări ale sale („Castelul Kreuzenstein”, „Lacul şi Turnul Studentului”, ambele păstrate în colecţia Friedrich Mauksch), despre Rudolf Pühringer se poate afirma că este un artist atent la detalii, lucrările sale având, în prezent, pe lângă semnificația artistică, și o importantă valoare documentară.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax