Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Povestiri inedite ale lui Ionel Pop, despre vânătoarea pe Valea Frumoasei. Lansarea unei cărți document la cabana AJVPS Alba

Publicat

O serie de texte inedite ale scriitorului Ionel Pop,”patronul vânătorilor din Transilvania”, cenzurate în perioada comunistă, au văzut lumina tiparului în premieră. Este vorba despre povestiri de vânătoare, unele dintre acestea fiind plasate în Munții Sebeșului, pe Valea Frumoasei. Textele au fost reunite într-o carte care se numește ”Caleidoscop Ionel Pop”, care a fost lansată la cabana de vânătoare a AJVPS Alba.

”Toate aceste texte care acum au văzut lumina tiparului în premieră, inițial fiind cenzurate de organele specifice din epoca comunismului, sunt completări inestimabile la opera glorioasă a marelui nostru scriitor. Nimeni nu a reușit să descrie atât de armonios si rafinat vânătoarea din Transilvania si probabil multa vreme Ionel Pop va rămâne reperul cultural suprem al literaturii cinegeticii transilvănene. Venerabilul scriitor ar trebui, pe bună dreptate, să fie numit patronul spiritual al vânătorilor din Transilvania” scrie siteul stirivanatoare.ro, despre evenimentul editorial.

Cartea cuprinde și zeci de fotografii document, niciodată publicate până acum, oferite de Alexandru Bârsan, Gabriel Cheroiu, Sever Lazău, Radu Mija și alții, precum și altele din colecțiile revistei ,,Carpații” si ,,Wild und Hund”, care ilustrează textele, sporesc valoarea acestei capodopere literare.

Printre acestea, fotografii alături de mari personalități ale istoriei României, cum ar fi Iuliu Maniu.

De fiecare dată când lecturăm ceva scris de Ionel Pop avem certitudinea si garanția absolută a unor momente de reverie, meditație, răgazuri spirituale, elevate si pline de vrajă, care înnobilează arta vânătorii.

”Cartea recent apărută este o asigurare si o invitație spre pătrundere într-o alta lume, cea a vânătorii care se țese după vânătoare. Cea care se încadrează, așa cum mărturisea si Ionel Pop, între ,,zorii iluziilor si amurgul amintirilor”.

,,Caleidoscop Ionel Pop” este unul dintre cei mai solizi piloni din literatura cinegetică postdecembristă, care ține de conştiinţă, contemplare si sublimă reflecţie spirituală. Este fațeta cea mai luminoasă, cea mai neviciată, a datoriei si venerației venită din străbuni si trecută din generație in generație, viitorului vânătorii din scumpa noastră Transilvania!” a scris Radu Mija, în recenzia sa de pe site-ul amintit.

Acest proiect a fost posibil datorită lui Alexandru Bârsan. Prima ediție a acestei lucrări monumentale a apărut sub coordonarea sa directă cu un aport financiar deloc neglijabil, la editura ,,Honterus” din Sibiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Un sibian

    miercuri, 26.09.2018 at 13:02

    Buna ziua. Vă rog schimbați titlul articolului, întrucât pare un articol de tabloid și nu face deloc cinste lucrării și autorului … Mult mai potrivit ar fi „Povestiri inedite ale scriitorului Ionel Pop …”. Va multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax