Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pragurile de zgomot exacte, măsurate în decibeli, de la care se vor da amenzi. Proiect, la Senat

Publicat

boxe muzica maxim petrecereLegea privind sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice ar putea fi modificată. Parlamentarii au depus la Senat un proiect de lege care introduce praguri de zgomot concrete, măsurate în decibeli, a căror depășire va duce la sancționarea contravențională celor care fac mai multă gălăgie decât ar trebui. Dacă proiectul va fi adoptat, politiștii vor fi dotați cu aparate de măsurare a decibelilor, iar cei care vor fi prinși că trec pragul de “liniște” vor fi amendați cu sume între 1.000 și 1.500 de lei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 19 septembrie. Iniţiatorii propunerii consideră că forma actuală a legii nu este suficient de clară, utilizând formulări generale ca “zgomot mare” sau “larmă”.

În plus, agentul constatator al faptei de tulburare a liniştii nu dispune de un instrument pentru a măsura obiectiv nivelul de zgomot din locuinţă, fiind necesar ca un sonometru să se afle în dotarea acestuia, “astfel încât constatarea să fie una conformă cu realitatea şi să nu se producă arbitrar şi subiectiv, doar prin folosirea simţurilor”.

Astfel, potrivit proiectului de lege, pragurile de zgomot a căror depăşire va duce la sancţionarea contravenţională cu amenzi sunt:

I. Pentru locuinţe sau alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii (cămine liceale, studenţeşti, cămine de bătrâni, centre de adăpost, centre de plasament, centre maternale, hoteluri, moteluri, pensiuni)

• 35 decibeli – între orele 07:00-14:00 şi 16:00-23:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

• 30 decibeli – între orele 14:00 şi 16:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

În ambele situaţii de mai sus, nivelul de presiune acustică este măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

• 30 decibeli – între orele 23:00-07:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag).

În acest caz, tulburarea liniştii publice se face inclusiv prin realizarea de lucrări de construcţii, reparaţii, amenajare, renovare ori altele, cu excepţia lucrărilor care au caracter urgent.

II. Pentru instituţii de învăţământ, spitale, centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi ori instituţii publice, regii autonome, societăţi, lăcaşe de cult, partide, organizaţii guvernamentale ori ONG-uri, ambasade

• 45 decibeli – în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează în intervalul orar 07:00-23:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

• 35 decibeli – în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează în intervalul orar 23:00-07:00 (amendă de la 500 la 1.500 lei pentru depăşirea acestui prag).

Proiectul legislativ mai stabileşte că, în cazul repetării acestor contravenţii, limitele amenzilor se majorează cu jumătate. Prin repetare se înţelege:

  • continuarea acţiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancţiunii;
  • reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancţiunii anterioare;
  • săvârşirea oricăreia dintre aceste contravenţii în termen de 6 luni de la data aplicării sancţiunii anterioare.

Contravenţiile în aceste situaţii de tulburare a liniştii publice se constată numai de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, care vor efectua măsurători privind nivelul de presiune acustică prin intermediul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Dacă cineva ar încălca aceste programe ar risca o amendă între 1.000 și 1.500 de lei.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax