Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări ANRE: Tarifele la energie electrică rămân neschimbate de la 1 Martie, pentru clienţii casnici

Publicat

curent

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat luni că au fost aprobate tarifele reglementate de energie electrică pentru clienții finali casnici, aplicate de la 1 martie. Decizia a fost luată luni de Comitetul de reglementare al ANRE.

“Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019.

Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare”, arată ANRE într-un comunicat.

Reamintim că într-un proiect de ordin publicat de ANRE se anunţau creşteri de tarife: „Având în vedere creşterea valorii prognozate a Costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevenţelor, taxelor şi vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislaţiei în vigoare sau de către autorităţile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecţiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuţie şi corectarea tarifelor de distribuţie valabile de la 1 martie 2019”, se arată în nota de fundamentare a proiectului menţionat.

Potrivit documentului, noile tarife pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice propuse prin actuala modificare conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuţie a unor costuri majorate pentru serviciul de distribuţie, conform creşterilor de tarife menţionate în proiectele de ordin.

„Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari necesare desfăşurării activităţii, ca urmare a modificării apărute în legislaţia primară”, potrivit notei de fundamentare.

ANRE anunţa în 29 ianuarie că „preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în anul 2022, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018”.

Tot luni, Autoritatea a precizat că producătorii de energie electrică au obligaţia să transmită la ANRE, până la data de 15 martie 2019, declaraţii referitoare la cantitatea totală de energie electrică produsă în anul 2018.

Potrivit hotnews.ro, vor crește prețurile pe piața liberă, iar aceste scumpiri se vor vedea și în prețurile altor produse.

surse: anre.ro, agerpres.ro. hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax