Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Precizări de la CAS Alba despre CARDUL de SĂNĂTATE, obligatoriu din 1 septembrie. 142 de persoane l-au refuzat, din motive religioase

Publicat


card sanatateCardul de sănătate a devenit obligatoriu din 1 mai, însă de la 1 septembrie devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, până acum fiind o perioadă de acomodare cu noul sistem. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba a prezentat, marţi, situaţia cardurilor din judeţ.

Potrivit statisticilor CAS Alba, 142 de persoane au refuzat cardul de sănătate, majoritatea din motive religioase. Alte 1.358 nu au fost ridicate pentru că aparţin persoanelor decedate şi 497 sunt ale unor persoane neînscrise la medicul de familia. În total, la sediul CAS Alba, mai sunt 1.997 carduri.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie sa rămână la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Dintre cei care au refuzat cardul din motive religioase, majoritatea sunt de la mănăstirile Râmeţ şi Dumbrava.

Mai există o categorie de asiguraţi care au carduri considerate cu defecte respectiv au prezentat “eroare” la introducerea în cititor. Această categorie de asiguraţi predă cardul la CAS Alba, li se tipăreşte un card duplicat fără achitarea nici unei taxe şi până la sosirea noului card li se eliberează adeverinţă de asigurat.

Pentru asiguratii care împlinesc vârsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Luni s-au primit 7.625 carduri care au fost predate Poştei în vederea distribuirii acestora în cel mai scurt timp.

Numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare, transmite directorul CAS Alba, Silvia Puie.

Asiguratii care nu au intrat incă în posesia cardului pot să verifice daca  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate.

La nivelul CAS Alba se pot adresa la nr. de telefon: 0258/834339 sau la e-mail: [email protected] sau se pot prezenta personal la ghişeele relaţii cu publicul de la CAS Alba.

Numărul de carduri tipărite pentru judeţul Alba a fost de 268.626, din care 253.603 au fost distribuite prin poştă şi 15.023, returnate la CAS Alba. Din acestea, 12.905 de carduri au fost distribuite asiguraţilor prin medicii de familie şi 121 au fost predate la ghişeu.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis deocamdată cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Acestei categorii li se eliberează adeverinţă de asigurat care este valabilă 3 luni.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Până în prezent la CAS Alba s-au adresat 1.460 persoane care au solicitat card duplicat, iar pentru 1.097 de titular acestea au sosit şi fi distribuite prin poştă.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier, în care a fost lovit un urs, s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate