Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Precizări de la CAS Alba despre CARDUL de SĂNĂTATE, obligatoriu din 1 septembrie. 142 de persoane l-au refuzat, din motive religioase

Publicat

card sanatate Cardul de sănătate a devenit obligatoriu din 1 mai, însă de la 1 septembrie devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, până acum fiind o perioadă de acomodare cu noul sistem. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba a prezentat, marţi, situaţia cardurilor din judeţ.

Potrivit statisticilor CAS Alba, 142 de persoane au refuzat cardul de sănătate, majoritatea din motive religioase. Alte 1.358 nu au fost ridicate pentru că aparţin persoanelor decedate şi 497 sunt ale unor persoane neînscrise la medicul de familia. În total, la sediul CAS Alba, mai sunt 1.997 carduri.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie sa rămână la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Dintre cei care au refuzat cardul din motive religioase, majoritatea sunt de la mănăstirile Râmeţ şi Dumbrava.

Mai există o categorie de asiguraţi care au carduri considerate cu defecte respectiv au prezentat “eroare” la introducerea în cititor. Această categorie de asiguraţi predă cardul la CAS Alba, li se tipăreşte un card duplicat fără achitarea nici unei taxe şi până la sosirea noului card li se eliberează adeverinţă de asigurat.

Pentru asiguratii care împlinesc vârsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Luni s-au primit 7.625 carduri care au fost predate Poştei în vederea distribuirii acestora în cel mai scurt timp.

Numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare, transmite directorul CAS Alba, Silvia Puie.

Asiguratii care nu au intrat incă în posesia cardului pot să verifice daca  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa https://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate.

La nivelul CAS Alba se pot adresa la nr. de telefon: 0258/834339 sau la e-mail: administrativ@casalba.ro sau se pot prezenta personal la ghişeele relaţii cu publicul de la CAS Alba.

Numărul de carduri tipărite pentru judeţul Alba a fost de 268.626, din care 253.603 au fost distribuite prin poştă şi 15.023, returnate la CAS Alba. Din acestea, 12.905 de carduri au fost distribuite asiguraţilor prin medicii de familie şi 121 au fost predate la ghişeu.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis deocamdată cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Acestei categorii li se eliberează adeverinţă de asigurat care este valabilă 3 luni.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Până în prezent la CAS Alba s-au adresat 1.460 persoane care au solicitat card duplicat, iar pentru 1.097 de titular acestea au sosit şi fi distribuite prin poştă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax