Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări de la Primăria Aiud despre reabilitarea Cetăţii Aiudului şi situaţia clădirii fostului Cinematograf „Progresul”

Publicat

cetatea aiud1 Primăria Aiud transmite detalii despre două investiţii importante din oraş: reabilitarea Cetăţii Aiudului și situația actuală a clădirii fostului cinematograf ”Progresul”.

În ceea ce privește Cetatea Aiudului, administrația publică aiudeană susţine că au fost depuse toate eforturile pentru ca această construcție istorică să fie inclusă în lista patrimoniului cultural mondial.

Conform studiului de fezabilitate ”Reabilitarea Cetății Aiudului”, aprobat prin HCL nr.251/25.09.2008, valoarea totală a investiției la Cetatea Aiudului se ridică la suma de 14.772.930 lei.

În anul 2014, de la Ministerul Culturii a fost alocată suma 1.000.000 lei, fiind folosită la executarea lucrărilor de intervenție de primă urgență la două turnuri – Turnul Cojocarilor şi Turnul Tăbăcarilor -, Castelul Bethlen și Muzeul de Istorie.

Cele două turnuri ale Cetății au fost obiectul unei campanii de restaurare inițiate după anul 1960, continuată și în anii următori, mai exact până în anul 1977, când, din cauza desființării Direcției Monumentelor Istorice și a sistării preocupărilor pentru monumentele istorice la nivel național, lucrările de reabilitare a cetății au încetat, spun reprezentanţii Primăriei.

Potrivit explicațiilor proiectantului, în cadrul acestor intervenții s-a utilizat beton la partea superioară a turnurilor, fiind executate planșee din beton armat peste centuri, turnate asupra consolelor de piatră existente.

Având în vedere că timp de jumătate de secol, nu au mai existat lucrări de reabilitare a cetății, degradările construcției au avansat, existând riscul unor desprinderi de zidărie și căderi de pietre, se arată în comunicatul administraţiei locale.

Proiectul intervențiilor din anul 2014, pe lângă consolidarea pereților cu metode nedistructive și materiale istorice, rezidirea bolților de cărămidă, întocmai după forma inițială, cu tehnologie tradițională, s-a referit și la refacerea în totalitate a părții superioare a turnurilor (console, planșeu, coronament, acoperiș). Structura acestora s-a propus să fie realizată din beton armat și zidărie de cărămidă din considerente de asigurare a stabilității construcției, conform normativelor în vigoare, în special normativele legate de cutremure.

Proiectul autorizat în condițiile legii și avizele eliberate de Ministerul Culturii (nr.188/M/20.07.2011 și nr.92/2011) au fost respectate în totalitate, subliniază sursa citată.

În cazul Turnului Croitorilor, Turnului Olarilor și Kalendas, primăria susţine că, de îndată ce vremea va permite, vor fi demarate lucrările de reabilitare.

În ceea ce privește clădirea fostului cinematograf ”Progresul”, în data de 26 august 2015, Consiliul Local Aiud, a emis hotărârea nr. 160, privind preluarea din domeniul privat al statului și din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor ”România-film” București, în domeniul public al Municipiului Aiud și în administrarea Consiliului Local Aiud. Cu această ocazie, a fost aprobat și Protocolul de predare-primire a cinematografului precum și Protocolul – cadru, propus de reprezentanții R.A.D.E.F, de predare a activului, urmând ca reprezentanții companiei să se deplaseze la Aiud pentru predarea efectivă.

Reprezentanții administrației locale spun că au trimis nenumărate adrese către compania R.A.D.E.F România-film, prin care s-a cerut să fie delegată o comisie sau o persoană abilitată, pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, pentru încheierea procedurii de predare – primire a imobilului și semnarea protocolului aferent.

Cea mai recentă adresă are numărul 50939 din 18.12.2015 prin care reprezentanții primăriei înștiințează compania R.A.D.E.F că în cazul în care nu se dă curs solicitărilor de a se deplasa la Aiud, se va acționa compania în instanță, invocându-se ”obligația de a face”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax