Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Precizări despre notele elevilor în structura anului școlar pe module. Prima vacanță începe sâmbătă, 22 octombrie

Publicat

Profesorii își pot organiza materia și perioada de evaluare a elevilor cum doresc, cu condiția să respecte numărul minim de note stabilit pentru disciplina respectivă. Prin urmare, notele pe care elevii le primesc nu sunt condiționate de fiecare modul, spune un oficial din Ministerul Educației.

Primul modul de cursuri se încheie vineri, 21 octombrie și prima vacanță din acest an școlar este în perioada 22-30 octombrie.

Secretarul de stat Florian Lixandru a făcut precizări pentru Edupedu.ro despre regulile de acordare a notelor, în ceea ce privește numărul acestora.

Regula numărul de ore pe săptămână + 3

„Profesorii au un număr de note pe care trebuie să-l respecte, conform regulamentului: numărul de ore pe săptămână + 3, iar fiecare profesor se organizează, astfel încât să respecte și notarea ritmică. E normal să fie o repartizare uniformă a evaluărilor pe parcursul anului școlar. (…)

Fiecare profesor își structurează materia și perioada de evaluare așa cum dorește, are libertatea să își planifice materia, conform planificărilor calendaristice pe care le-a făcut”, a precizat secretarul de stat, pentru sursa citată.

Acesta susține că nu este o regulă ca elevii să aibă o notă înainte de vacanță și că profesorii au avut timp să pună una sau două note fiecare de la începutul anului școlar și până acum:

”Nu am auzit să fie o chestiune generală ca, în această săptămână (înainte de vacanță – n.red), toată lumea să aibă o notă. Nu este o regulă, nu scrie nicăieri acest lucru.

Eu n-am auzit să fie o regulă la nivel național ca fiecare profesor în această săptămână să aibă o notă. Au avut timp profesorii de la începutul anului școlar și până la finalul acestui modul să pună una sau două note fiecare, în funcție de cum și-au planificat.

Fiecare profesor își structurează materia, astfel încât să respecte până la sfârșitul anului școlar prevederile regulamentului cu privire la numărul de note: numărul de ore pe săptămână + 3”.

Ce prevede regulamentul

Potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (în vigoare de la 1 septembrie 2022), numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

La fiecare disciplină, numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

În cazul curriculumului organizat modular, numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învăţământ, precum şi cu structura modulului, de regulă, o notă la un număr de 25 de ore.

Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.

Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ/o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut, ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

La clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Structura anului școlar 2022-2023: prima vacanță

Prima vacanță din acest an școlar începe sâmbătă, 22 octombrie și durează o săptămână, până în 30 octombrie. Elevii se vor întoarce din nou la cursuri din 31 octombrie.

Vacanța de Crăciun și Anul Nou va fi din 23 decembrie.

Anul școlar 2022-2023 are cinci module de învățare și cinci vacanțe.

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL ALBA

  • cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
  • vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
  • cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
  • vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
  • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
  • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
  • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
  • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
  • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
  • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

  • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
  • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
  • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax