Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Prefecții devin demnitari și pot fi membri de partid. Florin Cîțu: Nu e o politizare a funcției de prefect, ci o reașezare

Publicat

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri modificarea Ordonanței de Urgență 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului.

Cea mai importantă schimbare este aceea că funcțiile respective vor fi asimilate demnităților publice, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid.

„A fost aprobată Ordonanța de Urgență prin care prefecții devin demnitari. E un proiect care a fost asumat de coaliția de guvernare prin programul de guvernare și azi am adoptat OUG”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinei de Guvern de miercuri.

Întrebat în legătură cu politizarea funcției de prefect, ca urmarea a acestei modificări, premierul a răspuns:

„Nu aș spune că e o politizare a funcții de prefect, e o reașezare a funcției de prefect. E un obiectiv asumat transparent de coaliție în programul de guvernare. Proiectul a fost în dezbatere publică o lună. Nu a fost nici o surpriză” a spus premierul.

„Actul normativ va clarifica statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică atât corelativ cu poziţiile exprimate la nivel politic de Parlamentul României şi cu Strategia privind funcţia publică 2016-2020, cât şi corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului şi subprefectului identificată prin Programul de guvernare.

Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax