Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Dezbatere la Instituţia Prefectului Alba cu primarii din judeţ. Una dintre problemele discutate: Acordarea ajutoarelor la încălzirea locuinţei


Publicat

Instituţia Prefectului Alba a invitat  primarii din judeţ, miercuri, la o dezbatere pe marginea unor acte normative importante. Întâlnirea a început la ora 11.00, la sediul Instituţiei Prefectului şi a fost organizată ca urmare a mai multor probleme ridicate de primăriile din Alba.

Unul dintre subiectele dezbătute de primarii din mediul rural a fost acela al acordării ajutoarelor la încălzire pe perioada iernii. Problema cu care majoritatea dintre ei se confruntă este aceea că foarte mulţi dintre cei trecuţi pe liste ca posibili beneficiari ai acestor ajutoare nu deţin acte care să dovedească faptul că sunt proprietari de drept pe aceste locuinţe. Astfel, potrivit legii, unul dintre criteriile esenţiale care trebuie întrunite pentru a primi aceste ajutoare la încălzire este acela de a fi proprietar.

Dacă ar fi să aplice exact textul de lege, un număr considerabil dintre locuitorii comunelor din judeţ nu ar avea dreptul să primească aceste ajutoare. Problema adusă în discuţie de reprezentanţii AJPS a fost aceea a prezentării din timp a actelor care dovedesc proprietatea beneficiarilor asupra imobilelor şi realizarea unor anchete sociale, pentru a se evita pe cât posibil încărcarea primăriilor cu debite ce nu pot fi achitate.

O altă problemă adusă în discuţie de primarii din judeţ a fost aceea a depăşirii plafonului alocat pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţelor. Una dintre primăriile care se confruntă cu o astfel de situaţie este cea din Ocna Mureş, unde este foarte probabil să nu se mai poată acorda aceste ajutoare, dat fiind faptul că bugetul estimat nu este suficient. Neavând un răspuns la această problemă, subprefectul Raul Tudoraşcu a asigurat că se va interesa ce este de făcut.

Subiectele discutate:

– Aplicarea unitară a prevederilor OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, a prevederilor HG 920/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, a prevederilor HG 938/2011 pentru modificarea anexelor 1 şi 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin HG 920/2011;
– Clarificarea unor aspecte legislative privitoare la aplicarea HG 817/2011, pentru modificarea art. 50 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin HG nr. 50/2011;
– Administrarea şi inventarierea domeniului public al unităţilor administrativ teritoriale;
– Ordinul comun nr. 234 din 20 octombrie 2011 al ministrului Administraţiei şi Internelor şi nr. 2698 din 24 octombrie 2011 al ministrului Finanţelor Publice.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Polițiștii locali din Alba Iulia, ”campioni” la dat amenzi șoferilor. Ce a făcut Poliția Locală în 2020

Publicat

Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia a dat, în 2020, peste 5000 de amenzi și avertismente scrise, iar 57% dintre acestea au fost pe compartimentul circulație pe drumurile publice. 

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale date de polițiștii locali anul trecut este de 1.258.858 lei.

Mai exact, polițiștii locali au dat 2.500 de sancțiuni cu amendă și 2.744 de sancțiuni cu avertismente scrise, un total de 5.274 procese verbale întocmite.

Dintre acestea, 2.242 au fost întocmite pe HG nr 1391/ 2006, adică regulamentul pentru circulația pe drumurile publice.

În 2020, polițiștii locali din Alba Iulia au constatat 7 infracțiuni: 3 infracțiuni de furt – burlane, pavaje și obiecte auto, o infracțiune de zădărnicire a combaterii bolilor și 3 infracțiuni privind efectuarea de lucrări fără autorizație de construcție.

Au predat către IPJ Alba 4 persoane, au controlat 2 bagaje și au efectuat 4 controale corporale.

Au identificat 175 de cerșetori, iar pe 129 dintre aceștia i-au amendat și pe 46 i-au avertizat verbal.

În 2020, polițiștii locali au legitimat 931 persoane și au identificat 65 de persoane fără adăpost.

Mai mult de atât, în raport se specifică că au aplicat 568 de autocolante și au identificat 68 de vehicule abandonate.

Raportul complet al Poliției Locale Alba Iulia pe anul 2020 poate fi consultat AICI

Anul trecut, la dispeceratul Poliției Locale Alba Iulia au fost 5.570 de apeluri telefonice.

Polițiștii locali au în dotare 25 de pistoale Glock 17 și 19 calibrul 9 mm cu glonț letal și 30 pistoale model Grand Power, T910 calibrul 9 mm cu muniție neletală.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Alba, prinsă beată la volan în timpul nopții. Ce alcoolemie avea

Publicat

O femeie din comuna Poiana Aiudului a condus un autoturism, în timpul nopții, în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit IPJ Alba, la data de 22 aprilie 2021, în jurul orei 01.00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au depistat o femeie de 34 de ani, din localitatea Poiana Aiudului, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătoarei auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condusă la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătoarea auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat a spart un bar din Roșia Montană și a furat țigări și băutură. Polițiștii l-au reținut și i-au făcut dosar penal

Publicat

Un bărbat de 39 de ani din Vârtop a fost reținut de polițiști, după ce ar fi spart un bar de unde a furat țigări, bături și produse alimentare. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 21 aprilie 2021, polițiștii din Roșia Montană au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 39 de ani, din localitatea Vârtop, care este bănuit de furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în noaptea de 15/16 aprilie 2021, ar fi pătruns, prin efracție, în incinta unui bar din comuna Roșia Montană și ar fi sustras băuturi alcoolice, țigări și produse alimentare, cauzând un prejudiciu în valoare de 2.000 de lei.

În cursul zilei de azi, 22 aprilie, bărbatul reținut va fi prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spectacole online pentru copii, organizate de Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Program

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia a pregătit un program de evenimente, transmis online pe pagina de Facebook a teatrului, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Programul este intitulat „Vine iepurașul!” și include următoarele spectacole:

  • 27 aprilie, orele 12:00 – „Legenda ouălor de Paște”, în lectura Cătălinei Mihăilă
  • 28 aprilie, orele 12:00 – „La Paști”, de George Topârceanu, cu Viorica Boda
  • 29 aprilie, orele 12:00 – spectacolul „Magazinul cu jucării”, regia Teodora Popa
  • 1 mai, orele 12:00 – spectacolul „Punguța cu doi bani”, regia Gabriel Apostol
  • 2 mai, orele 12:00 – sceneta „Împreună, chiar și departe”, de Ramona Cotruș, regia și adaptarea Viorica Boda și Teodora Popa
  • 3 mai, orele 12:00 – povestea „Urecheatul sașiu și lupul cel sur”, de Simona Epure, în lectura Cătălinei Mihăilă
  • 4 mai, orele 17:00 – povestea „Cei doi melci Kiyi și Yogo”, de Regina Fabiola, în lectura Cătălinei Mihăilă
  • 5 mai, orele 17:00 – spectacol LIVE „Povești în parc”, regia Decebal Marin
  • 6 mai, orele 17:00 – spectacolul LIVE „Povești în parc”, regia Decebal Marin

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate