Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Premieră: Cod etic în PDL. Vezi ce sancţiuni pot primi condamnaţii penal, colaboratorii Securităţii sau cei arestaţi preventiv

Publicat

Partidul Democrat liberal are, începând de luni, un Cod etic. Documentul a fost adoptat în unanimitate de conducerea PDL şi îşi va produce efectele asupra membrilor partidului care vor trebui să reacţioneze rapid şi prin mecanisme bine stabilite, în eventualitatea unor probleme legate de integritate.

Codul etic, despre care Monica Macovei declara că reprezintă o premieră pe scena politică, prevede sancţiuni cu excluderea din partid pentru cei care au fost condamnaţi penal definitiv, pentru fapte săvârşite cu intenţie şi pentru cei care au calitatea de colaborator al Securităţii, printr-o hotărâre judecătorească definitivă. „Substanţa acestui Cod este următoarea: când apar probleme de integritate, cu sau fără conotaţie penală, PDL va trebui să reacţioneze rapid prin proceduri şi mecanisme clare într-un termen scurt, nu tăcere, nu bâlbâială, ci decizie clară şi justificată, comunicată publicului, asumată de partid”, a precizat Monica Macovei.

Întrebat despre modalităţile de aplicare a noului Cod Etic şi modul în care acesta îşi va produce efectele la nivelul Organizaţiei Judeţene a PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş a declarat că singurul abilitat să răspundă la aceste întrebări este preşedintele PDL Alba, Mircea Hava: „Dacă a fost votat, atunci înseamnă că vom primi şi noi în curând acest cod şi vom avea ocazia să îl studiem. Cel mai probabil se va face o comparaţie cu situaţia din alte judeţe şi vom vedea ce este sancţionabil în teritoriu, potrivit acestui cod”.

Codul Etic al PDL mai prevede şi sancţiuni pentru menţinerea funcţiilor plătite în sindicate de către membri de partid, după ce aceştia au fost aleşi în funcţii publice, nedepunerea la termen a declaraţiilor de avere şi de interese, activitatea în folosul altui partid sau transmiterea de documente, hotărâri confidenţiale adversarilor politici, dacă pun în pericol obiectivele partidului. Deasemenea, codul instituie sancţiuni de suspendare din partid pentru cei arestaţi preventiv sau trimişi în judecată. Suspendarea se va face în urma unei decizii luate de Comisia de etică sau de BPN.

Monica Macovei a declarat că noul cod se va aplica începând de luni şi că de câte ori membri ai PDL vor încălca dispoziţiile, Comisia de etică îi va sancţiona. „Acest Cod etic ridică standardele de integritate la un nivel inexistent în România până în acest moment, la un nivel mai concret decât cele ale oricărui alt partid’, a declarat Macovei.

Sursa Foto: replicaonline.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    marți, 25.10.2011 at 09:58

    DACA SE RESPECTA PDL RAMANE PE JUMATATE CA NUMAR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax