Connect with us
Publicitate

ABRUD

Premieră în Munții Apuseni: Centru de zi pentru vârstnici, cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu, la Abrud

Publicat

O clădire cu o suprafață de peste 1.700 de metri pătrați din orașul Abrud va fi reabilitată, modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație în scopul înființării unui centru de zi pentru persoanele vârstnice din localitate și din comunele învecinate. În cadrul acestuia vârstnicii vor putea beneficia printre altele de asistență socială, juridică, de servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie), de o sală de gimnastică medicală și de masaj dar și de diverse activități de socializare pentru petrecerea timpului liber. 

Proiectul în valoare de peste 3,1 milioane de lei urmărește și înființarea unei unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și a unui centru de preparare și distribuire a hranei (cantină socială) pentru persoanele cu risc de sărăcie.

Primăria Abrud a lansat miercuri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea unei clădiri existente prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârtsnice și centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie.

Valoarea totală estimată este de 3.160.921,51 de lei, fără TVA. 

Proiectul prevede înființarea unui centru social de zi pentru persoane vârstnice dispus pe două niveluri de înălțime, parter și etaj. Clădirea este amplasată în orașul Abrud, pe strada 1 Mai, nr. 2. Suprafața totală a terenului este de 41.330 mp. Pe acesta se află mai multe corpuri de clădiri (13), însă în proiect sunt incluse doar corpul C1 – clădire administrativă A (regim de înălțime P + 1E, suprafață construită = 863 mp, suprafață desfășurată = 1.726 mp) și C4 – magazie (regim de înălțime P, suprafață construită/desfășurată = 222 mp).

Prin proiect sunt propuse lucrări de reabilitare, modernizare și transformarea clădirii principale în centru de îngrijire pentru persoane vârstnice și de preparare și distribuire a hranei pentru persoane în risc de sărăcie. Asupra clădirii principale vor fi intervenții de ordin structural, amenajări interioare, intervenții asupra fațadei, termoizolare, amenajări exterioare.

Proiectul se adresează în principal persoanelor vârstnice din orașul Abrud și localitățiilor aparținătoare, respectiv Abrud-Sat, Gura Cornei și Soharu. Beneficiarii direcți sunt persoanele vârstnice de peste 65 de ani din Abrud și localitățiile menționate, respectiv un număr de 718 persoane.

De asemenea, proiectul se adresează și persoanelor de 65 de ani și peste din localitățiile vecine, cum ar fi:

 • comuna Roșia Montană cu 411 persoane de 65 ani și peste,
 • comuna Bucium cu 387 persoane de 65 ani și peste,
 • comuna Ciuruleasa cu 244 persoane de 65 de ani și peste,
 • comuna Sohodol cu 381 persoane de 65 de ani și peste.

„Datorită faptului că în zona Munțiilor Apuseni nu există un centru social de zi pentru persoane vârstnice modern, dotat cu aparatură de ultimă generație, se preconizează că principalul grup țintă, cel de 718 persoane de 65 ani și peste, se va mări de la an la an după începerea efectivă a activității propuse.

Un alt grup țintă al prezentului proiect este cel aferent activității de îngrijire la domiciliu. Acest grup țintă este dificil de cuantificat pentru că nu există date concrete cu persoanele de 65 ani și peste care necesită îngrijire la domiciuliu. Se va stabili cu exactitate grupul țintă după realizarea unui studiu social în teren, în care vor fi identificate persoanele de 65 ani și peste care îndeplinesc cumulativ următoarele: stare de sănătate precară ( indisponibilitate de a se deplasa la centru social, etc), pensie sub nivelul minim. Se poate face preconizarea a unui număr de minim 100 persoane, dar acest număr de persoane este cu siguranță mai mare”, se precizează în caietul de sarcini.

Clădirea în care va funcționa centrul de zi pentru persoane vârstnice va fi reabilitată, modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. În cadrul imobilului vizat pentru înființarea centrului de zi se propun diferite compartimentări, cum ar fi:

 • asistență socială
 • asistență juridică
 • sală gimnastică medicală
 • sală masaj (dotată cu mese masaj, scaun masaj, etc.)
 • cabinet fizioterapie (dotat cu aparatura necesară)
 • sală diverse activități (dotate cu echipamente IT, mese, scaune, etc. )

Prin proiect se dorește și înființarea unei unități de preparare și distribuire a hranei. Practic prin această unitate se va creea o cantină socială unde persoanele vârstnice care vor îndeplinii cumulativ conditiile impuse de legislația în vigoare vor putea beneficia gratuit de o masă/zi. Dar, vor exista și persoane care nu se pot deplasa până în incinta cantinei sociale din diverse motive. Pentru acestea masa caldă va fi distribuită cu ajutorul unui autoturism.

Datorită faptului că s-a constat lipsa unei astfel de unități sociale, nivelul serviciilor sociale din zona orașului Abrud este aproape inexistent. Prin înființarea unității sociale se dorește oferirea unei game variate de servicii, precum: petrecerea timpului liber prin activități de socializare, posibilitatea beneficierii de servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie) etc.

Clădirea C4 (magazia) va adăposti mai multe depozite și centrala termică.

Intervenții propuse la clădirea principală: 

 • desfacere ziduri exterioare și de compartimentare, desfacere învelitoare, inclusiv placa de beton
 • refacere suprastructură
 • refacere învelitoare de tip terasă înierbată
 • refacearea integrală a finisajelor (pardoseli, pereți, tavane)
 • termoizolarea peretelui exterior, a soclului, a planșeului peste parter
 • montare tâmplărie exterioară din aluminiu cu geam termopan
 • refacere accese în clădire
 • refacearea instalațiilor electrice, sanitare și de canalizare
 • realizarea unei instalații de securitate (camere de supraveghere în circuit închis),
 • realizarea unei instalații de detecție și avertizare efracție și a unei instalații de detecție, semnalizare și alarmare incendiu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax