Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Premieră medicală la Spitalul Blaj: Medicul Mihai Nemeți a realizat cu succes o intervenţie de revascularizare chirurgicală a arterei carotide


Publicat

dr. Mihai Nemeti Spitalul Municipal Blaj a înregistrat săptămâna trecută o premieră medicală. Medicul specialist de chirurgie cardiovasculară Mihai Nemeţi i-a revascularizat, chirurgical, artera carotidă unui pacient în vârstă de 66 ani, care a suferit un accident cerebral. Potrivit tânărului medic blăjean, în prezent, compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat din cadrul secţiei chirurgie a spitalului deserveşte întreaga paletă de patologii vasculare, astfel încât pacienţii din Blaj şi din zonă nu mai trebuie să apeleze la unităţile medicale din alte oraşe pentru intervenţii. De săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.

Începând din 1 noiembrie, în cadrul secţiei chirurgie din Spitalul Municipal Blaj funcţionează compartimentul chirurgie vasculară, cu 7 paturi, condus de dr. Mihai Nemeţi, medic specialist de chirurgie cardiovasculară. Acest compartiment a luat naştere în urma colaborării care exista deja, de la începutul anului, între dr. Mihai Nemeţi şi medicii de chirurgie generală, după ce s-a constatat faptul că există un aflux semnificativ de bolnavi cu patologie vasculară. Astfel, în unitatea medicală blăjeană, au apărut şi primele intervenţii chirurgicale, în special pe sistemul arterial, în condiţiile în care la sistemul venos erau făcute până acum operaţii de către chirurgii din spitalul blăjean, respectiv cele de varice.

„Săptămâna trecută s-a realizat o premieră şi anume o intervenţie care a constat în revascularizarea chirurgicală a arterei carotide. Este vorba despre un pacient în vârstă de 66 ani care a suferit un accident vascular cerebral semnificativ, iar în urma investigaţiilor de specialitate s-a constatat că una dintre principalele artere care irigă masa cerebrală era stenozată, adică înfundată în proporţie de 95%, existând riscul producerii, în orice moment, a unui al doilea accident vascular cerebral, cu consecinţe fatale. Din acest motiv s-a realizat această intervenţie, care a decurs foarte bine, pacientul externându-se fără nici un fel de probleme, practic indepărtându-se de un posibil alt accident cerebral, posibil fatal.

Tot săptămâna trecută s-a mai realizat o intervenţie, pe care noi dorim să o considerăm de rutină, respectiv revascularizarea chirurgicală a membrelor inferioare. Sunt pacienţi aflaţi în iminenţa de a-şi pierde membrele inferioare din cauza bolilor de artere şi încercăm să facem tot ce putem, astfel încât să îi redăm societăţii şi să îşi poată folosi cât se poate de normal respectivele segmente ale organismului.

Compartimentul chirurgie vasculară s-a înfiinţat la 1 noiembrie, dar există o colaborare mai veche între mine şi colectivul de chirurgi generalişti. În urma acestor colaborări, s-au făcut numeroase intervenţii, precum cele de revascularizare a membrelor inferioare, tot felul de ocluzii ale aortei, care este vasul principal al organismului, tot pentru a reda funcţionalităţii complete membrele inferioare, se operează boala varicoasă, se asigură realizarea de fistule artero-venoase pentru pacienţii dializaţi. Îmi place să cred că, odată cu acest debut şi ţinând cont şi de colaborarea anterioară înfiinţării acestui compartiment de chirurgie vasculară, practic deservim întreaga paletă de patologii vasculare, în special cele arteriale, care sunt cele importante.

În această colaborare fructuoasă nu trebuie omişi cei care ne dau o mână consistentă de ajutor: echipa de medici anestezişti, dr. Cornelia Balint şi dr. Rodica Popa, medicul chirurg Raul Şandor, de la Cluj, care vine să ne mai dea o mână de ajutor la operaţiile cu risc crescut de complexitate, asistentele care ne ajută în sala de operaţie, cele de pe secţia terapie intensivă şi cele de pe secţia chirurgie”, a transmis dr. Mihai Nemeţi, medic specialist de chirurgie cardiovasculară.

Compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, din cadrul secţiei chirurgie a spitalului blăjean, deserveşte întreaga zonă, fiind căutat deja de pacienţi din Blaj, zona Blaj şi chiar din judeţul Sibiu. Aceştia nu mai sunt nevoiţi să meargă pentru astfel de intervenţii chirurgicale în centre universitare, precum cele din Cluj şi Târgu Mureş. Deschiderea acestui compartiment continuă politica Spitalului Municipal Blaj de a înfiinţa cât mai multe servicii şi specialităţi medicale în favoarea comunităţii locale, aşa cum a declarat managerul instituţiei, dr. Mihai Nemeţi, nimeni altul decât tatăl medicului specialist în chirurgie cardiovasculară care a realizat intervenția chirurgicală de revascularizare a arterei carotide.

Managerul spitalului blăjean a mai anunţat că, începând de săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.

sursa: radioblaj.caritas-blaj.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Imaginile tristeții în Cetatea din Alba Iulia, de Ziua Națională. Orașul, pentru prima dată pustiu de 1 Decembrie

Publicat

Sub frigul pătrunzător, câțiva muncitori înghețați măturau de zor zona dintre Catedrala Încoronării și Monumentul Centenarului. Lângă ei, cineva făcea probe de microfon pentru un mic eveniment programat pe parcursul zilei. 

La ora 8 dimineața, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia era, pentru prima dată din 1990 încoace, pustie de 1 Decembrie.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Mulțimile de oameni veniți din toate colțurile țării, soliile din regiunile istorice, steagurile tricolore și bucuria sărbătorii naționale sunt doar imagini ale anilor trecuți. Imaginile prezentului sunt imaginile tristeții unui oraș care trece prin epidemia de coronavirus, în cea mai importantă zi din an.

Comercianții aflați pe esplanada din zona statuii lui Mihai Viteazul pregătiseră deja vinul fiert și ceaiul fierbinte, dar în Piața Cetății nu era nimeni.

Alba Iulia, 1 Decembrie 2020

Un bărbat sosit la Alba Iulia cu gândul că îl va vedea pe președintele Iohannis, căuta pe cineva să îi facă o fotografie în ”Cetatea Marii Uniri” și a găsit cu greu o femeie care trecea prin zonă.

Un alt bărbat a venit doar pentru a hrăni porumbeii, care l-au înconjurat imediat. În total, trei oameni îndurând cele – 5 grade Celsius.

Autoritățile locale au votat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ridicarea carantinei instituite în oraș în ultimele 2 săptămâni, din cauza incidenței crescute a cazurilor de COVID.

Pe parcursul nopții însă, autoritățile centrale au întors decizia și au hotărât carantină pentru alte 7 zile.

Decizia a fost anunțată de dimineață, în jurul orei 6,00.

Pe parcursul zilei, autoritățile au pregătit un program, însă în contextul carantinei, este puțin probabil ca oamenii din oraș să poată participa, în condițiile în care vor putea ieși din casă doar cu declarație.

Citește și: Ziua Națională la Alba Iulia. PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020. Ceremonie militară în cadru restrâns, evenimente online

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO-COLAJ: 1 Decembrie 2016 – 2019, la Alba Iulia: Spectacol de artificii, ONLINE, de Ziua Națională a României

Publicat

Din cauza epidemiei de coronavirus, Ziua Națională a României din acest an a fost o sărbătoare atipică de 1 Decembrie, la Alba Iulia.

În orașul Marii Uniri sărbătoarea nu a fost cu fast, cum eram obișnuiți din anii precedenți.

Fără paradă militară, fără masă populară, fără concerte în Piața sau șanțurile Cetății și … fără focuri de artificii.

Mai mult, autoritățile au prelungit măsura carantinării municipiului pentru încă șapte zile. Astfel că toate evenimentele care au rămas în programul din acest au fost transmise online, pe rețelele de socializare.

Pentru că spectacolul de artificii cu care erau obșnuiți albaiulienii la finalul Zilei Naționale a fost anulat, am creat un colaj video cu spectacolele din anii precedenți, 2019, 2018, 2017 și 2016 pe care vă invităm să îl urmăriți.

La mulți ani români, la mulți ani România! 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

„Bonus de pandemie” de 1.000 de euro, pentru angajaţii din Germania ai unei companii cu două fabrici în județul Alba

Publicat

Una dintre cele mai mari companii, cunoscute la nivel internaţional, care deţine două dintre fabrici în județul Alba, a anunţat că va acorda un „bonus de pandemie” de 1.000 de euro angajaţilor săi.

Producătorul auto Daimler AG va acorda angajaţilor germani „bonus de pandemie” de 1.000 de euro pentru a compensa costurile economice şi personale, cum ar fi obligativitatea purtării măştii şi lucrul de acasă, transmite Reuters.

„Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), 2020 a fost un an extrem de dificil. În timpul acestei perioade extraordinare, compania s-a putut întotdeauna baza pe flexibilitatea şi disponibilitatea forţei de muncă”, a afirmat directorul Departamentului de resurse umane al Daimler, Wilfried Porth.

Aproximativ 160.000 de angajaţi din Germania sunt eligibili pentru a beneficia de bonus, a anunţat marţi compania.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie Star Transmision și Star Assembly, la Cugir şi la Sebeş.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Concert omagial la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie condus de dirijorul Constantin Grigore

Publicat

Manifestările cultural artistice dedicate Zilei Naționale a României vor culmina, marți seara, cu un concert omagial denumit „Simfonic România 2020”.

Concertul este susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba alături de soliști de renume național și internațional. 

Evenimentul se desfășoara fără public și este transmis live de Alba24.ro.

Printre personalitățile culturale care onorează acest concert se numără și violonista Simina Croitoru și dirijorul Constantin Grigore.

În galeria tinerilor violoniști actuali, Simina Croitoru ocupă un loc important, binemeritat și unanim apreciat. A început studiul la instrument la cinci ani, cu mama ei, profesoara Ioana Croitoru, a lucrat în continuare cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și master la Universitatea Națională de Muzică București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în  muzică.

Pe parcursul anilor, a obținut numeroase premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor orchestrelor filarmonice din țară și a colaborat, în aceeași calitate de solist și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, Brazilia, China, etc.).

La rândul său, Constantin Grigore a urmat studii în țară, dar și în străinătate la Academia de Muzică „Karol Lipinski” din Polonia, beneficiind de îndrumarea unor maeștri recunoscuți ai dirijatului. În anul 2017, a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de 7 concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur. În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București.

Mesaje de Ziua României * Mesaje de Ziua Națională * Mesaje de 1 Decembrie 2020 •

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate