Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PREMIERĂ pentru o comună din România: Ciugudul s-a „dotat” cu pistă de biciclişti. Patru cămine culturale în reabilitare, iar primăria se mută în sediu nou

Publicat

 A gheorghe damian, primar ciugud fost finalizată pista de biciclete din Ciugud, de 2 km, care face astfel să fie singura localitate din România „dotată” cu o astfel de pistă. În comuna Ciugud marile proiecte ale primarului Gheorghe Damian continuă.

Printre acestea se numără şi reabilitarea căminelor culturale din patru sate ale comunei, Teleac, Hăpria, Şeuşa şi Limba, dar şi construirea unui nou sediu administrativ, deoarece actualul spaţiu, insuficient, nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime.

Ciugudul este printre puţinele comune din judeţul Alba care au reuşit datorită fondurilor europene accesate să realizeze multe dintre proiectele gândite de primarul Gheorghe Damian.

Unele dintre ele sunt încă în curs de derulare, printre acestea se numără şi reabilitarea celor patru cămine culturale din comună, dar

Ciugudul fiind în acest moment o localitate urbanizată, dezvoltată, cu toate facilităţile unei vieţi normale în secolul XXI.

pista CIUGUD „La începutul acestui an administraţia locală din Ciugud a demarat deja lucrările privind renovarea a două cămine culturale, din Limba şi Hăpria, continuă construcţia noului sediu administrativ şi a fost finalizat proiectul „Modernizare trotuare, realizare pistă biciclişti şi scurgerea apelor pluviale în comuna Ciugud”.

Prin finalizarea celui din urmă proiect Ciugudul devine prima comună din România care are pistă pentru biciclişti, „lucru cu care nu se poate lăuda deocamdată multe orașe sau municipii”, spune Damian.

Valoarea contractului a fost de 528.825,92 lei, TVA inclus, fiind susţinut cu fonduri din bugetul local. Executantul investiţiei este Elis Pavaje. Lucrările au început pe 10 septembrie 2014 şi au fost finalizate în cursul lunii februarie.

Pista de biciclete este trasată clar, cromatic şi fizic, aşa cum este normal, delimitată de spaţiul carosabil.

Primăria Ciugud se mută în sediu nou. Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi Asociaţia Comunelor din România, Filiala Alba îşi av desfăşura activitatea în vechea locaţie

sediu nou primarie ciugud Unul dintre cele mai mari proiecte care sunt derulate în acest moment în comuna Ciugud este construirea unui nou sediu administrativ, deoarece actualul spaţiu, insuficient, nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime.

Noul sediu va fi în locul fostului magazin din centrul satului Ciugud. Lucrările au început în luna martie a anului trecut , urmând a fi finalizate în vara acestui an. Valoarea totală a investiţiei este de 1.613.034,16 lei şi sunt finanţate prin Feadr Axa 4 Leader plus cofinanţarea din bugetul local.

Gheorghe Damian a spus că „nici fostul sediu al primăriei nu va fi lăsat de izbelişte, aici urmând a-şi desfăşura activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba”.

Printre puţinele comune care a câştigat patru proiecte pentru reabilitarea căminelor culturale

Tot comuna Ciugud este probabil printre puţinele comune din România care au reuşit să câştige patru proiecte, privind reabilitarea căminelor culturale, respectiv cele din Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”. Programul este finanţat prin Compania Naţională de Investiţii.

„Acesta oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice. Prin oportunităţile oferite de acest program au început deja lucrările de reabilitare la căminele culturale din Limba şi Hăpria”, a precizat edilul comunei.

camin limba La Limba lucrările la căminul cultural au demarat la începutul lunii februarie. Investiţia are o valoare de 874.665 lei, TVA inclus şi este realizată de SC Compact SRL.

Termenul de finalizare a investiţiei este luna februarie a anului viitor. În aceste zile la Căminul Cultural din Limba se efectuează lucrări de schimbare a acoperişului.

La Căminul Cultural din Hăpria lucrările au fost demarate în 15 septembrie 2014, astfel că aici sunt mai avansate.

camin hapria Aşezământul cultural din Hăpria trebuie finalizat până în toamna acestui an, mai exact pe 15 septembrie. Valoarea investiţiei de aici este de 504.144,20 lei, TVA inclus.

Lucrările sunt efectuate de SC Aria Construct SRL. La acest obiectiv mai sunt de realizat lucrări de finisaj în interior, fiind schimbat deja acoperişul, izolat termic şi schimbate geamurile.

“Am învățat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani și că aceștia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Dacă nu am fi accesat aceste fonduri probabil nici bugetul comunei pe 100 de ani nu ne-ar fi fost de ajuns să realizăm ce am făcut până acum în comuna Ciugud.

Încercăm să aducem locuitorilor din comună standard e de viaţă normale pentru anii în care trăim. Amintesc aici de proiectele privind reţeaua de canalizare, care este acum funcţională în toată comuna, asfaltarea străzilor din Ciugud dar şi a drumurilor de ţară, care au avut un impact mare în viaţa locuitorilor din comună”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Toma

    vineri, 13.02.2015 at 09:35

    Pista de biciclete este gata dar neutilizabila, deoarece a fost transformata in loc de parcare pentru masini.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax