Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Victor Ponta a propus-o pe Codruţa Kovesi pentru şefia DNA. Antonescu: „Nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Băsescu”

Publicat

Premierul Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Tiberiu Niţu este varianta oficială pentru postul de procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA şi că e pentru prima dată de când există USL când premierul nu se consultă cu liberalii.

Premierul a avansat propunerile miercuri dimineaţa, din calitatea de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În scrisoare se arată că la 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, şi este invocat faptul că, potrivit legii, toţi aceşti procurori sunt numiţi de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror.

„În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea  angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (…)”, scrie Ponta în scrisoarea adresată CSM.

El adaugă că a luat act de poziţia exprimată, în cadrul discuţiilor „informale”, de membrii secţiei de procurori ai CSM, dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, „conform atribuţiilor conferite fiecărei instituţii” în baza prevederilor constituţionale şi legale.

Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL.

„Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu”, a declarat Antonescu.

El a spus că premierul, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a luat această decizie fără a se consulta cu liberalii, pentru prima dată de la înfiinţarea USL.

„Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a afirmat preşedintele PNL.

El a precizat că aceasta nu înseamnă ruperea USL.

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax