Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Premiul acordat de către Ministerul Mediului pentru „Kronospan Sebeş”, considerată companie „verde”, contestat de ONG-uri

Publicat

„Kronospan” Sebeş a fost premiată recent, de către Ministerul Mediului, ca fiind una dintre primele 10 companii „verzi” ale României. Decizia Ministerului Mediului a atras critici aspre din partea unei coaliţii de mediu alcătuită din mai multe organizaţii non-guvernamentale.

Festivitatea de premiere a avut loc în 28 iunie, anul acesta, în Parcul Herăstrău din capitală, unde s-a desfăşurat editia 2011 a Green Business Index. În cadrul evenimentului, Ministerul Mediului şi Pădurilor a premiat şase companii aflate în „Top 10” cele mai „verzi”  firme din România, printre care s-a numărat şi „Kronospan” Sebeş S.A., din sectorul Industrie şi Producţie, cu toate că aceasta a fost subiectul unor scandaluri privind poluarea cu formaldehidă a municipiului Sebeş şi nu numai. Astfel, coalitia de mediu organizată din mai multe asociaţii non-guvernamentale a adresat o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului şi Pădurilor, unde au semnalat ca s-a comis o eroare gravă, prin acordarea unui premiu „verde” companiei „Kronospan”. De asemenea, ONG-urile au considerat ca asocierea instituţiei şi a unui astfel de premiu cu o companie având profilul firmei „Kronospan” este una care discreditează autoritatea publică şi rolul pe care şi-l asumă în aplicarea legislaţiei de mediu. Prin scrisoarea deschisă, ONG-urile solicitau ca Ministerul Mediului şi Pădurilor să rectifice această eroare şi totodată să invalideze premiile.

Răspunsul primit de la Ministerul Mediului a fost unul prompt:

„1. Ministerul Mediului şi Pădurilor susţine orice iniţiativă care vine în sprijinul mediului, fie ele cu caracter de conştientizare, fie măsuri concrete pentru protecţia mediului. Instituţia noastră a fost mereu deschisă la iniţiativele ONG-urilor, încheind protocoale de colaborare pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu.
La propunerea Asociaţiei Green Revolution, în data de 21.04.2010, am semnat un protocol de colaborare pentru proiectul Green Business Index, proiect care vizează realizarea unui clasament al companiilor care întreprind măsuri pentru protecţia mediului. Colaborarea dintre minister şi asociaţie a continuat, în acest an fiind organizată a doua ediţie a competiţiei.

2. Aşa cum aţi menţionat în scrisoarea transmisă, locul companiilor a fost stabilit de către organizatori, pe baza unui chestionar întocmit de către specialiştii de mediu desemnaţi de către Asociaţia Green Revolution, reprezentanţii ministerului participând doar la înmanarea premiilor. Astfel, în urma sesizării D-voastră, vom solicita clarificări din partea organizatorilor, în ceea ce priveşte realizarea chestionarului, datele şi modalitatea de evaluare pe baza cărora s-au stabilit câştigătorii ediţiei 2011 Green Business Index”, se arată în scrisoarea trimisă drept raspuns Coaliţiei pentru Mediu.

„Kronospan Romania” este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a companiei multinaţionale „Kronospan”. Aceasta are centre de producţie  în România, în oraşele Sebeş, Braşov şi Constanţa. Legat de activitatea firmei în Sebeş au fost înregistrate mai multe contestaţii, inclusiv în instanţă, privind autorizarea de mediu şi lucrările de constructii, din cauza impactului asupra sanătăţii populaţiei şi a mediului. Au fost reclamate emisii de substanţe periculoase folosite în procesul de producţie, cum este formaldehida, o substanţă clasificată ca fiind cancerigenă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate