Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a VI-a, a fost câștigat de Gabriel Chifu

Publicat

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a VI-a, a fost câștigat de Gabriel Chifu.

Evenimentul s-a desfășurat luni, la Casa memorială „Lucian Blaga” Lancrăm. Pentru Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia au fost nominalizați șapte poeți: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu.

Un juriu format din șapte scriitori și critici literari a decis laureatul ediției – Gabriel Chifu. Premiul a fost decernat de către Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul de la Casa memorială „Lucian Blaga” Lancrăm a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Gabriel Chifu, opera și cariera

Gabriel Chifu, poet și prozator, s-a născut la Calafat, în 22 martie 1954. Primele versuri le-a publicat în „România literară”. Începând cu anul 2010, a devenit directorul executiv al publicației.

A debutat editorial cu volumul de versuri „Sălaș în inimă” (1976), volum distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. Începând cu anul 2009, scriitorul a ocupat și poziția de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, vreme de trei mandate.

Este autorul a zeci de volume în versuri, dintre care: „Realul eruptiv”, „O interpretare a Purgatoriului”, „La marginea lui Dumnezeu”, „Bastonul de orb”, „Însemnări din ținutul misterios”, „Elegia timpului”, și în proză: „Unde se odihnesc vulturii”, „Maratonul învinșilor”, „Visul copilului care pășește pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunțită”, „În drum spre Ikaria”.

În anul 2017, în cadrul Galei Scriitorii Anului, un juriu național i-a decernat marele premiu Scriitorul Anului 2017, pentru romanul „Ploaia de trei sute de zile”. Este cetățean de onoare al municipiilor Calafat, Botoșani și Petroșani și a fost distins cu titlui Meritul Cultural în grad de comandor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax