Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Preot decedat în Penitenciarul Aiud propus pentru canonizare: părintele Liviu Galaction Munteanu, martir al temnițelor comuniste

Publicat

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au aprobat  argumentele locale pentru canonizarea unui preot care a murit întemnițat la Aiud în perioada comunistă.

Mitropolia Clujului  propune ca în 2025 să fie canonizat Părintele Profesor Liviu Galaction Munteanu, martir al temnițelor comuniste.

Părintele Mitropolit Andrei a condus ședința, la care au participat Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul-vicar Benedict al Clujului și Arhiereul-vicar Timotei al Maramureșului și Sătmarului, potrivit DCNews.ro.

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi.

În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.

A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist.

Aceștia vor fi canonizați în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Dan Ciachir: pe acești martiri i-aș pune înaintea lui Arsenie Boca

Există până la aproape 20 de preoți ortodocși care au murit de glonț și cred că până în anul 2025 își va aduce aminte de acești mărturisitori și martiri pe care eu i-aș pune înaintea lui Arsenie Boca, prin jertfa lor spune publicistul Dan Ciachir

Deci e o inițiativă foarte frumoasă a Mitropoliei Clujului și cred că ea va fi continuată. Nu trebuie uitați acești martiri. Astăzi nimeni nu se mai îndoiește de jertfele bisericii noastre și chit că nu au pierit în închisoare, cred că unul dintre candidații la sfințenia bisericii noastre trebuie să fie Patriarhul Iustinian.

Acest gest admirabil, care aparține Mitropoliei Clujului, va fi urmat întotdeauna, mai ales în biserică, unde gesturile sunt simbolice”, a declarat publicistul Dan Ciachir.

foto: DCNews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax