Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Preotul Ioan Florea, de la Parohia Ortodoxă Galda de Sus, s-a stins din viață

Publicat

Preotul Ioan Florea s-a stins din viață, au anunțat reprezentanții Parohiei Ortodoxe Galda de Sus.

”Cu adâncă durere anunțăm trecerea la cele veșnice a vrednicului părinte Ioan Florea!

În cursul zilei de astăzi vă fi depus în Biserica parohială din Galda de sus unde va fi prohodit. În fiecare seară, începând cu ora 18.00, se va sluji Rânduiala Panihidei!

Dumnezeu să îl ierte și cu drepții să îl numere!”, este mesajul Parohiei Ortodoxe Galda de Sus.

Părintele Ioan Florea s-a născut la data de 28 ianuarie 1949, din părinții Ioan și Ana, originari din comuna Alămor, județul Sibiu. A absolvit Școala Primară și Gimnazială în localitatea natală, după care a urmat cursurile Liceului nr. 4 din Sibiu (1966-1967) și cele ale Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu (1968-1969), a anunțat Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Hirotonit preot în 1972, la Parohia Galda de Sus

”Frecventând de mic slujbele bisericii, a fost îndemnat de către mama lui să urmeze cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu (1969-1973). În al treilea an de studii, s-a căsătorit cu tânăra Maria Bobanga, Dumnezeu binecuvântând căsătoria lor cu doi copii: Cristian și Ana-Maria.

A fost hirotonit diacon (8 septembrie 1972) și preot (24 septembrie 1972) de către Episcopul-vicar Visarion Aștileanu, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, pe seama parohiei Galda de Sus, județul Alba.

Dintru începutul slujirii preoțești, a căutat să dinamizeze viața pastoral-misionară și administrativ-gospodărească din comunitatea parohială încredințată. Astfel, între anii 1972-1972, a coordonat lucrările de edificare a casei parohiale. De asemenea, în primul deceniu ca paroh la Galda de Sus, a fost numit preot slujitor (administrator) la Întregalde I și II (1972-1976), Mesentea (1972-1973) și Tibru (1982-1983). În tot acest timp, biserica parohială din Galda de Sus a suferit numeroase lucrări de renovare interioară și exterioară.

Construirea bisericii din Poiana Galdei, cor parohial

În anul 2000, pentru vrednicia dovedită în activitatea administrativ-pastorală, părintele Ioan a primit distincția de iconom-stavrofor. Una dintre încununările slujirii pastorale a fost edificarea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din filia Poiana Galdei, între anii 2002-2005, locaș de cult sfințit la data de 21 mai 2007.

Cea mai însemnată realizare din timpul slujirii preoțești, în opinia părintelui Ioan Florea, a fost reprezentată de familiarizarea credincioșilor cu viața Sfintei Biserici și formarea unui cor parohial. Totodată, unul dintre regretele exprimate de sfinția sa la finalul activității pastorale este neconcretizarea unui muzeu al parohiei, în care să fie expuse numeroasele obiecte de cult existente în cuprinsul localității.

A fost pensionat la data de 8 noiembrie 2014, urmând să slujească alături de părintele paroh Alexandru Rusu cât timp starea de sănătate i-a permis. În cursul zilei de 3 decembrie 2022, vrednicul slujitor Ioan Florea a trecut la Domnul. Slujba de înmormântare a părintelui Ioan va fi oficiată marți, 6 decembrie, la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Galda de Sus” potrivit Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax