Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Presa din Alba: Doar TREI ZIARE fac publice date de AUDIENŢĂ certificate oficial. Restul, TRAG BANI grei din bugete pe cifre FALSE sau SECRETE

Publicat

ziare În județul Alba, un singur ziar tipărit a fost auditat BRAT în 2014 și doar trei ziare online își publică traficul prin intermediul instituțiilor de audit specializate. Piața media din Alba a crescut în ultimii doi ani, mica explozie de presă fiind observată în special în preajma alegerilor. Ziarele care nu-şi fac publice tirajele sau datele de audienţă certificate oficial pot astfel să obţină, prin inducere în eroare, bugete de publicitate de la firme private sau instituţii publice.

Între ziarele de print, doar Unirea și-a auditat tirajul în anul 2014, pe o perioadă de trei luni (aprilie, mai și iunie), iar dintre cele zece publicații online, doar două – ziarulunirea.ro și Alba24.ro – sunt auditate de trafic.ro, unul dintre cele mai credibile instrumente de măsurare a traficului din mediul online. Din ianuarie 2009, trafic.ro este membru al Web Analytics Association (WAA) – organismul internaţional ce reglementează industria monitorizării traficului online prin cercetare, dezvoltarea de standarde şi promovarea practicilor acceptate, recunoscut ca autoritate în materie de nume importante ale industriei de profil, precum Google Analytics, Omniture, WebTrends, Yahoo! sau CoreMetrics. Dintre celelalte publicații online existente în județul Alba, una singură, monitorulab.ro își publică traficul pe site pe baza datelor T5 – un sistem de monitorizare afiliat Google Analytics.

Celelalte publicații online NU își fac publice datele de monitorizare sau nu dețin asemenea instrumente certificate la nivel național. Nici blogurile din Alba nu își fac publice audiențele, în schimb primesc bugete de publicitate de la instituții de stat uneori mai mari decât suma reclamei obținute într-o lună de toate celelalte publicații locale auditate. Un alt exemplu este Primăria Sebeș, care a încheiat un contract de publicitate cu un ziar tipărit, al cărui tiraj nu a fost certificat de nicio instituție recunoscută. Valoarea contractului este echivalentă cu cea a ziarului Unirea, auditat și recunoscut ca lider de audiență în presa tipărită. Aceste practici, pe lângă faptul că încurajează concurența neloială, scot în evidență un sistem clientelar de acordare a bugetelor de către anumite instituții, fiind astfel eliminat din start criteriul cel mai important, cel al audienței.

Instrumentele de măsurare publice, recunoscute la nivel național și internațional sunt absolut necesare în industria media deoarece ele separă ”rechinii” publicitari de publicațiile serioase care prezintă publicului și companiilor cifre reale de audiență. O dovadă de respect și transparență în relația cu clienții de publicitate care, astfel, știu exact efectul pe care îl poate avea o campanie publicitară și se pot proteja de capcanele unor publicații cu tiraje fictive.

Aici puteți consulta tirajul auditat de BRAT (lunile aprilie, mai, iunie 2014) pentru ziarul tipărit Unirea – care astfel rămâne singurul ziar din print cu un tiraj certificat de o instituție de monitorizare a tirajelor.

În online, cele mai citite ziare din județul Alba, potrivit trafic.ro, sunt ziarulunirea.ro (august 2014 – 166.990 unici, septembrie 2014 – 180.834 unici) și Alba24 (august – 143.418 unici, septembrie – 156.768 unici). Pentru ziarul Alba24.ro, recordul de audiență, potrivit trafic.ro au fost lunile mai și aprilie 2014, când au fost înregistrați 304.986, respectiv 307.186 unici. AICI puteți vedea evoluția pe ultimele 90 de zile pentru Alba24.ro

Al treilea ziar auditat de T5, monitorulab.ro a înregistrat pentru cele două luni, august și septembrie 2014 un număr de 16.576, respectiv 13.990 unici, de 10-11 ori mai puțin decât ziarulunirea.ro și Alba24.ro. Restul publicațiilor nu și-au publicat cifrele de audiență măsurate de o instituție de monitorizare certificată în România.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax