Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Președintele ANRMAP: Numărul de contestații se va reduce după aplicarea noii legislații a achizițiilor publice

Publicat

documentePrevederile care se vor regăsi în noua legislație a achizițiilor publice vor ajuta autoritățile contractante să facă procedurile mai bine și, astfel, numărul de contestații se va reduce, a declarat, vineri, Bogdan Dobrin, președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), într-o conferință de specialitate.

„Contestațiile sunt o problemă. În noua legislație vom avea niște prevederi care vor ajuta autoritățile contractante să facă procedurile mai bine și, astfel, vom reduce numărul de contestații. Avem contestații care sunt depuse în mod abuziv, fără a avea vreun interes la procedură din partea operatorului sau fără a demonstra interesul, doar de dragul de a prelungi procedura. O altă problemă pe care o avem în achiziții este slaba pregătire a procedurii în sine. Și, de aici, efectul de contestație. Unele au ca scop de a prelungi procedura, altele de a bloca contractul etc.”, a explicat Bogdan Dobrin.

Acesta a adăugat că autoritatea contractantă, înainte să lanseze anunțul pe SEAP (Sistem electronic de achiziții publice — n.r.) cu procedura, va avea posibilitatea de a posta caietul de sarcini pe site-ul propriu sau pe SEAP, spre dezbatere, spre consultarea pieței, ”pentru ca ofertanții, operatorii, să vadă ce anume cere, să realizeze consultări cu operatorii, astfel încât, în momentul în care pune anunțul pe SEAP, să aibă toate lucrurile puse la punct”.

Președintele ANRMAP a subliniat că, astfel, nu vor mai fi „decalări de termene”. ”Este un drept, nu o obligație. Este una dintre noile prevederi”, a explicat Bogdan Dobrin.

În ceea ce privește noua legislație, președintele ANRMAP a subliniat că există termen în directivele europene ca, începând cu anul 2018, procedurile să se desfășoare online, adică „transmiterea de documente între autoritatea contractantă și operatorii economici să se realizeze electronic”.

Potrivit președintelui ANRMAP, o nouă legislație a achizițiilor publice ar putea fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2016 și tot de la această dată va funcționa un nou SEAP, care va conține mai multe informații decât în prezent.

„Dacă știi să cauți informația în el, o găsești foarte ușor. Ideea este să știi să cauți informația în e-licitație. Vom face un nou SEAP mult mai friendly (prietenos — n.r.), un fel de portal al achizițiilor publice unde vor fi introduse mult mai multe informații decât sunt în momentul de față în e-licitații. Adresa va fi aceeași, tot e-licitații, pentru că nu are sens să o schimbăm. Ceea ce se va deschide accesând această adresă va fi altceva, mult mai frumos. Va fi o perioadă de testare până va intra, de la 1 ianuarie, cum se spune, în pâine”, a mai precizat președintele ANRMAP.

În ceea ce privește noua legislație, acesta a adăugat că va urma o perioadă dificilă pentru cei care trebuie să o aplice. „După ce vom scoate legislația, va urma o parte grea pentru cei care o aplică, în sensul că, de la 1 ianuarie 2016, va trebui să aplicăm noua legislație. Din punct de vedere al ANRMAP, vom realiza, și cu sprijinul fondurilor europene, o serie de programe de training deoarece va fi necesar un trading pentru cei care aplică legislația”, a adăugat Bogdan Dobrin.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax