Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Președintele CJ Harghita cere examen diferențiat pentru elevii maghiari: Limba Română ar trebui predată ca limbă străină

Publicat

evaluare nationala

Elevii maghiari din județul Harghita au obținut la Evaluarea Națională 2019 note a căror medie este 5,83. Fără notele obținute la examenul de Limba și literatura română, media este de 6,52, anunță Consiliul Județean Harghita, într-un comunicat de presă citat de Edupedu.ro.

Instituția precizează că 68,8% dintre elevii a căror limbă maternă este maghiara au luat note peste 5 la Evaluare; fără notele de la proba la Limba română, rata mediilor peste 5 este de 84, susține instituția.

În județul Harghita, au participat la examenul de Evaluare Națională 2.632 elevi, dintre care 404 români și 2.228 maghiari. 2,2% dintre elevii români, respectiv 3% dintre cei maghiari nu s-au prezentat la examen, anunță instituția, care precizează că analiza rezultatelor obținute la examenul de Evaluare Națională 2019 a fost realizată de grupul de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, susține că “de ani de zile atragem atenția asupra faptului că este nevoie de examen diferențiat pentru elevii cu limba maternă română și pentru cei cu limba maternă maghiară, respectiv că este nevoie de reformarea predării limbii române. Și din rezultate reiese faptul că există elevi competenți care din păcate nu pot obține rezultate bune la limba română”.

Limba română trebuie predată asemenea unei limbi străine elevilor maghiari și să nu fie evaluați la această materie asemenea elevilor a căror limbă maternă este româna.

Dezavantajarea elevilor maghiari este tot mai clară an de an și se regăsește în rezultatele obținute de elevi la examenul de evaluare și la cel de bacalaureat”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a postat solicitarea și pe contul său de facebook.

Sursă: Edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 02.07.2019 at 21:33

    Ati vazut ce ati facut bai psd-isti tampiti pentru niste voturi ? Limba straina in tara ta, limba stramosilor. Emigrati in tara vecina ca acolo va dau aia drepturi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax