Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele de bloc poate intra în apartament fără acordul proprietarului. Ce sancțiuni primesc cei care îi refuză

Publicat

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pentru a efectua lucrări de construcții sau reparații, dar și în situații de urgență.

Accesul în locuință se realizează dacă este întocmit un preaviz motivat.

Potrivit actualei legi a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă.

Pentru a se realiza accesul în locuință, asociația trebuie să acorde un preaviz motivat scris, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Proprietarii care restricţionează accesul membrilor asociaţiei în propria locuinţă riscă amenzi între 500 și 3.000 de lei.

Refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său președintelui de bloc, administratorului sau persoanei calificate să realizeze lucrări poate aduce prejudicii celorlalţi locatari.

Pentru aceste pagube va răspunde civil şi penal.

Potrivit Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuinţă pentru lucrări de construcţii şi reparaţii sau în situaţii de urgenţă pot fi amendaţi cu sume între 500 şi 3.000 de lei.

Amenda se aplică de către:

  • Poliţia Locală;
  • primari;
  • sau împuterniciţii lor.  

În cazul în care proprietarii care permit accesul în locuinţele proprii se aleg cu pagube, în urma lucrărilor efectuate, vor fi despăgubiţi, din fondul de reparaţii, de către asociaţia de proprietari.

De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenţie au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă şi proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax