Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Președintele Iohannis a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor

Publicat

contor curent gaz

Prețurile la energie vor fi plafonate în România, în această iarnă. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede plafonarea prețului la energie electrică și gaze, dar și compensarea facturilor în sezonul rece 2021-2022, transmite Administraţia Prezidenţială.

Limita maximă a consumului, pentru a putea fi acordată compensația, este de 1.500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare. Se acceptă o abatere a consumului în favoarea beneficiarului compensației de maximum 10%.

Clienții casnici vor beneficia în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 de o compensație unitară în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar.

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

Măsurile urmează să se aplice de la 1 noiembrie.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax