Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Președintele Iohannis: Primarii ar trebui aleși în două tururi, președinții consiliilor județene, indirect. Miza dezbaterii

Publicat

i

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că personal consideră că primarii ar trebui aleși în două tururi, iar președinții consiliilor județene în mod indirect, adică prin intermediul consilierilor. 

”Eu personal cred că primarii ar trebui aleși în două tururi, iar șefii CJ aleși nu direct, ci dintre consilieri. Există mai multe inițiative în Parlament, discutate, știu că există formațiuni care își doresc acest lucru – PNL de exemplu. Există formațiuni refractare – de exemplu PSD.

Este evident că în continuare guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau pentru a accepta o legislație de acest tip. Am discutat doar de principiu. Însă cum se va ajunge practic acolo, încă nu a fost definitivat” a declarat Iohannis.

Există o dezbatere intensă pe acest subiect, cu o miză importantă. Într-un singur tur, PSD ar putea să își conserve majoritatea primăriilor pe care le conduc deja. 

În două tururi, PSD ar pierde în multe locuri majoritatea și deci ar pierde și fotoliile de primar.

De asemenea, opțiunea președintelui pentru alegerea indirectă a președinților are tot o miză politică. Prin intermediul consilierilor județeni, liberalii și forțele de dreapta au șanse mai mari să realizeze majorități în defavoarea PSD. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax