Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile: Sunt idei foarte bune, consultările continuă săptămâna viitoare


Publicat

klaus iohannis presedintePreşedintele Klaus Iohannis a prezentat, vineri, concluziile în urma întâlnirii de consultări cu o delegație formată din 20 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile şi ONG-urilor. Acesta a spus că oamenii au avut idei foarte bune, pe care le va transmite partidelor politice, că asteptările „străzii” sunt multiple şi cu siguranţă îndreptăţite şi că în această etapa nu este nevoie de o singură schimbare de guvern, ci de o schimbare completă în politica românească. A concluzionat însă că nu este suficientă o singură rundă de consultări şi că acestea vor continua săptămâna viitoare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile

Din partea societății civile la întâlnire au participat Sorin Ioniță — Expert Forum, Elena Calistru — Funky Citizens, Nicușor Dan — Asociația Salvați Bucureștiul, Mihai Dragoș — Consiliul Tineretului din România, Ionuț Sibian — Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Cristina Guseth — Freedom House, Liviu Mihaiu — Salvați Dunărea și Delta, Ema Stoica — studentă, Adrian Despot — cântăreț, Tudor Benga — OKIAN, Alexandru Bindar — Uniunea Studenților din România, Cătălin Drulă — Asociația Pro Infrastructura, Edmond Niculușcă — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, Horia Oniță — Consiliul Național al Elevilor, Claudia Postelnicescu — Inițiativa România, Ștefan Dărăbuș — HHC România, Andrei Cornea — GDS, Clara Matei — Asociația Medicilor Rezidenți, Dragoș Slăvescu — medic, Octavian Berceanu — unițisalvăm.

Declaraţiile preşedintelui în urma consultărilor cu reprezentanţii societăţii civile:

„Ma voi referi prima dată la această ultimă întâlnire care mi s-a părut foarte bună, cu oameni care au venit cu idei foarte bune, abordări care pentru mine în aceasta etapă sunt un real folos. Voi prelua bună parte din aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice”.

“Toţi aşteaptă politicieni noi, care nu au avut de-a face cu corupţia, care nu au avut afaceri dubioase, aceste lucruri sunt clare şi au fost bine înţelese şi de liderii politici cu care m-am întâlnit în aceste zile”.

„Am primit multiple invitaţii de a merge în piaţă (Piaţa Universităţii – n.r.) şi am promis că voi merge, dar nu voi anunţa ora şi ziua, nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să vorbesc cu oameni simpli, din piaţă”.

„În discuţiile cu liderii politici am constatat câteva lucruri îmbucurătoare: toată lumea a înţeles că este vorba de mai mult decât o schimbare de guvern, strada, cum se spune aşteaptă schimbări în abordarea politică, aşteaptă mai multă curăţenie, seriozitate, soluţii, transparenţă politică”.

„Am constatat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru, este o noutate în politica românească; nu a venit nimeni cu idei fixe, ci cu multa deschidere”.

„O singură rundă de consultari de data aceasta nu este suficientă, nici un nume”

„Vreau să ne înţelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante: alegeri anticipate, prim ministru politic, prim ministru nepolitic, asa numit tehnocrat”.

„Concluzia mea din această primă rundă de consultari este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat, aproape nimeni despre un guvern politic”.

„O nouă rundă de consultări va avea loc săptămâna viitoare”.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, joi şi vineri, cu PSD, PNL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale.

Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia. De asemenea, Iohannis l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.

sursă: agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Dotări noi la Liceul Corneliu Medrea din Zlatna: Licitație pentru table interactive, bănci, scaune și mese de laborator

Publicat

Liceul Corneliu Medrea din Zlatna cumpără dotări pentru sălile de clasă în valoare de peste 180.000 de lei. Vor fi achiziționate table inteligente / interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre. 

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a lansat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru dotarea unității de învățământ. Valoarea totală estimată a contractului este de 181.542,7 lei, fără TVA.

Clădirea liceului este situată în orașul Zlatna, pe strada Tudor Vladimirescu la nr. 14. Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin PNDL pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului având în vedere că în ultimii 30 de ani construcția nu a suferit nici o reparație capitală majoră, timpul punându-și amprenta asupra finisajelor interioare, exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului imobilului. Instalațiile erau ineficiente din punct de vedere energetic, cu consumuri mari anuale, instalațiile electrice erau învechite, cu conductor de aluminiu, iar instalațiile sanitare nu existau din cauza faptului că în corpul de clădire nu existau grupuri sanitare.

De asemenea, dotările necesare desfășurării activității cadrelor didactice și a elevilor existente sunt foarte uzate moral și degradate fizic.

„Având în vedere cele mai sus prezentate și a faptului că lucrările de reabilitare a clădirii se apropie de sfârșit este necesară achiziția dotărilor pentru Liceul Corneliu Medrea Zlatna”, se precizează în caietul de sarcini.

Listă dotări necesare a fi furnizate:

 • Catedra cu chiuvetă – 2 bucăți
 • Scaune laborator Fizică – 32 bucăți
 • Scaun laborator Chimie – 32 bucăți
 • Bec de gaz – Arzător Bunsen – 2 bucăți
 • Masă școlara individuală + scaun – 240 bucăți
 • Catedră școlară – 6 bucăți
 • Scaun catedră – 6 bucăți
 • Cuier pentru săli clasă – 16 bucăți
 • Cuier birou – 4 bucăți
 • Cuier cu picior – 5 bucăți
 • Flipchart – 4 bucăți
 • Panou de plută – 4 bucăți
 • Avizier plută – 4 bucăți
 • Masă laborator chimie – 8 bucăți
 • Masă laborator fizică – 16 bucăți
 • Tablă de scris – 7 bucăți
 • Tablă inteligentă – 7 bucăți

Tablele interactive vor avea 170 cm lungime și 120 cm înălțime. Fiecare va fi dotată cu videoproiector și software în limba română.

Foto: Facebook, Tudor Ponoran

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în prima lună de vară. Perioadele cu temperaturi mai mari și cele cu furtuni. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni, până în 22 iunie. Vremea începe să se încălzească abia din 1 iunie. În primele trei săptămâni de vară vor fi maxime de 26 grade Celsius, în Alba.

Săptămâna viitoare vor fi averse sau furtuni aproape în fiecare zi, apoi se mai înseninează, după 30 mai. Condiții de instabilitate atmosferică vor fi însă și în luna iunie.

Săptămâna 25-31 mai

Valorile termice estimate pentru această săptămână vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice și local în cele sudice și centrale, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare.

Săptămâna 1-7 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Săptămâna 8-15 iunie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sudice și sud-estice, unde local cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare.

Săptămâna 16-22 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ferrari făcut praf în ACCIDENT la Șugag. Două mașini, implicate în evenimentul rutier

Publicat

Un accident s-a petrecut duminică după-amiaza în Șugag, în evenimentul rutier fiind implicate, din primele date, două autoturisme.

Ambele mașini au fost serios avariate.

Potrivit unor martori, autoturismul Ford era staționat în momentul producerii accidentului.

În urma impactului, autoturismul de lux a ajuns în gardul unei grădini.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite în accident.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

UPDATE: Tânăr electrocutat pe malul bălții Șibot. Cum s-a produs incidentul

Publicat

Un tânăr de aproximativ 19 ani, din Cugir s-a electrocutat duminică, în jurul orei 18.40, în zona bălții Șibot.

Momentan modul în care s-a produs incidentul nu este cunoscut. La fața locului intervine un echipaj SMURD Cugir. 

UPDATE: Potrivit ISU Alba,victima este stabilă hemodinamic și prezintă la nivelul corpului, intrarea curentului prin membrul superior drept și ieșirea prin membrul inferior drept.

Acestuia i se acorda primul ajutor la fața locului de către echipajul SMURD.

Victima va fi transportată la UPU Alba, iar în tranzit spre spital va fi preluată de către un echipaj SAJ cu medic.

Victima se afla la pescuit, aceasta ar fi atins cu undița firele de tensiune ce tranzitează calea ferata din zonă.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate