Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile: Sunt idei foarte bune, consultările continuă săptămâna viitoare

Publicat

klaus iohannis presedinte Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, vineri, concluziile în urma întâlnirii de consultări cu o delegație formată din 20 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile şi ONG-urilor. Acesta a spus că oamenii au avut idei foarte bune, pe care le va transmite partidelor politice, că asteptările „străzii” sunt multiple şi cu siguranţă îndreptăţite şi că în această etapa nu este nevoie de o singură schimbare de guvern, ci de o schimbare completă în politica românească. A concluzionat însă că nu este suficientă o singură rundă de consultări şi că acestea vor continua săptămâna viitoare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile

Din partea societății civile la întâlnire au participat Sorin Ioniță — Expert Forum, Elena Calistru — Funky Citizens, Nicușor Dan — Asociația Salvați Bucureștiul, Mihai Dragoș — Consiliul Tineretului din România, Ionuț Sibian — Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Cristina Guseth — Freedom House, Liviu Mihaiu — Salvați Dunărea și Delta, Ema Stoica — studentă, Adrian Despot — cântăreț, Tudor Benga — OKIAN, Alexandru Bindar — Uniunea Studenților din România, Cătălin Drulă — Asociația Pro Infrastructura, Edmond Niculușcă — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, Horia Oniță — Consiliul Național al Elevilor, Claudia Postelnicescu — Inițiativa România, Ștefan Dărăbuș — HHC România, Andrei Cornea — GDS, Clara Matei — Asociația Medicilor Rezidenți, Dragoș Slăvescu — medic, Octavian Berceanu — unițisalvăm.

Declaraţiile preşedintelui în urma consultărilor cu reprezentanţii societăţii civile:

„Ma voi referi prima dată la această ultimă întâlnire care mi s-a părut foarte bună, cu oameni care au venit cu idei foarte bune, abordări care pentru mine în aceasta etapă sunt un real folos. Voi prelua bună parte din aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice”.

“Toţi aşteaptă politicieni noi, care nu au avut de-a face cu corupţia, care nu au avut afaceri dubioase, aceste lucruri sunt clare şi au fost bine înţelese şi de liderii politici cu care m-am întâlnit în aceste zile”.

„Am primit multiple invitaţii de a merge în piaţă (Piaţa Universităţii – n.r.) şi am promis că voi merge, dar nu voi anunţa ora şi ziua, nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să vorbesc cu oameni simpli, din piaţă”.

„În discuţiile cu liderii politici am constatat câteva lucruri îmbucurătoare: toată lumea a înţeles că este vorba de mai mult decât o schimbare de guvern, strada, cum se spune aşteaptă schimbări în abordarea politică, aşteaptă mai multă curăţenie, seriozitate, soluţii, transparenţă politică”.

„Am constatat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru, este o noutate în politica românească; nu a venit nimeni cu idei fixe, ci cu multa deschidere”.

„O singură rundă de consultari de data aceasta nu este suficientă, nici un nume”

„Vreau să ne înţelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante: alegeri anticipate, prim ministru politic, prim ministru nepolitic, asa numit tehnocrat”.

„Concluzia mea din această primă rundă de consultari este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat, aproape nimeni despre un guvern politic”.

„O nouă rundă de consultări va avea loc săptămâna viitoare”.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, joi şi vineri, cu PSD, PNL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale.

Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia. De asemenea, Iohannis l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.

sursă: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax