Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România cere răspunsuri privind lucrările desfăşurate în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Ordinul Arhitecţilor din România solicită primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ministrului Culturii şi Cultelor, Kelemen Hunor, dar şi tuturor celor responsabili de gestionarea proiectului de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina să organizeze urgent o prezentare integrală, complexă, a operațiunilor în derulare. Vă facem publică o scrisoare a preşedintelui OAR, Şerban Ţigănaş, redactată cu scopul de a oferi mediului profesional şi societăţii civile dreptul la informare şi la exprimare liberă, în raport cu deciziile majore pentru municipiu.

Scrisoarea a fost trimisă recent primarului Mircea Hava, ministrului Kelemen Hunor, ministrului Dezvoltării Regionale şi Turosmului, Elena Udrea, preşedintelui Registrului Urbaniştilor din România, Alexandru Sandu, preşedintelui Filialei Alba a OAR, Stelian Fleschin, arhitectului şef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin şi arhitectului Gheorghe Lăncrăjan Franchini.

„Conservarea Cetăţii Alba Carolina şi folosirea ei este sinonimă cu destinul Albei Iulia, având o valoare strategică. În ultimii ani s-au realizat diferite studii, proiecte, investiții în conservare și restaurare, în infrastructură și servicii, parteneriate și concesiuni de terenuri și spații, activându-se un proces care, în perioada recentă, a devenit vizibil prin intensificarea lucrărilor de tot felul, dar și prin rezultatele acestor lucrări, care încep a putea fi evaluate. Procesul este încă departe de a fi terminat, motiv pentru care Ordinul Arhitecților din România consideră foarte important să catalizeze o analiză a acestuia bazându-se pe realitățile prezente și să stimuleze prin aportul tuturor actorilor importanți ai acestui proces o dezvoltare în continuare de maximă coerență și maturitate”, se arată în scrisoarea trimisă de Şerban Ţigănaş.

Preşedintele OAR constată că între studiile pilot care au precedat operaţiunile şi soluţiile puse în aplicare există diferenţe majore de concepţie şi că membrii comunităţilor arhitecţilor din Alba sunt neinformaţi şi nemulţumiţi de anumite aspecte. Astfel, acesta îi cere ministrului Elena Udrea să transmită punctul de vedere asupra calităţii procesului de transformare a Cetăţii de la Alba Iulia, dar şi confirmarea respectării legalităţii tuturor operaţiunilor desfăşurate aici. Această ultimă întrebare îi este adresată şi preşedintelul RUA, Alexandru Sandu.

Şerban Ţigănaş îl întreabă pe preşedintele OAR Alba, Stelian Fleschin, în ce constă participarea arhitecților la procesul de consultare publică pentru operațiunile din Cetate şi cum apreciază transparența referitoare la conoașterea și accesul la informații referitoare la cel mai important proiect de dezvolare din municipiu, care este cel legat de Cetatea Alba Carolina. Acesta este interesat şi de recomandările arhitecţilor pentru aplicarea strategiei de dezvoltare a Cetăţii.

În scrisoare i se cere arhitectului şef, Hedviga Călin să pună la dispoziție comunității arhitecților prin Filiala OAR Alba a tuturor planurilor urbanistice în vigoare, inclusiv a studiilor de fundamentare, proiectelor pe baza cărora se realizează lucrări de construire, rezultând arhitectura spațiului public şi să transmită punctul de vedere al structurii pe care o conduce referitor la modul în care se realizează implementarea strategiei de dezvoltare prin selectarea proiectelor pe bază de calitate, dacă există o astfel de selecție.

Nici arhitectul Gheorghe Lăncrăjan Franchini nu este uitat în scrisoarea redactată de preşedictele OAR. Acesta va trebui să explice care sunt argumentele pentru modificarea propunerilor din studiul pilot, care prevedea o grădină de vitrină, un spațiu verde protejat pentru Parcul Custozza, către soluția care se aplică acum, care prevede opusul acestor viziuni, respectiv defrișarea și mineralizarea aporoape integrală a zonei.

Ordinul Arhitecţilor din România urmăreşte prin această scrisoare să clarifice prin informare calificată aspectele legate de lucrările din Cetate care au generat manifestări publice de protest.

În aşteptarea unei reacţii din partea destinatarilor acestei scrisori, cei interesaţi de subiect vor participa joi, la ora 16.00, la o dezbatere cu arhitecţii pe tema lucrărilor din Cetate.

Referitor la organizarea acestei dezbateri, ce nu a fost anunţată public, unul dintre iniţiatorii campaniei de protejare a Parcului Custozza, Florin Roman, a spus că: „Deşi se promite in fiecare zi transparenţa, văd că totul se face pe ascuns. De ce? Pentru că mulţi dintre arhitecţi au contracte cu Primăria Alba Iulia şi se încearcă din răsputeri susţinerea majoritară a proiectului avansat de dl. arhitect Lăncrăjan? Domnilor arhitecţi, vă rog să urmăriţi interesele albaiulienilor, chiar dacă asupra Dvs. se fac presiuni. Şi asupra noastră se fac presiuni, dar vrem să ne uităm cu mândrie în ochii albaiulienilor. Vă rog să judecaţi lucrurile şi din prisma celor circa 6.000 de albaiulieni care au semnat împotriva tăierilor de copaci din Parcul Custozza.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. tempera

    joi, 24.03.2011 at 01:13

    Presedintele OAR, Tiganas, este var cu arh. Barbieri, tatal Simonei Braniste, ecologista apolitica. Triboi, peisagistul care isi da si el cu parerea in alta scrisoare deschisa, alt colaborator recomandat de Braniste. Ce coincidente…Cat despre Tiganas, nu a proiectat nici macar un gard, despre cat de mare profesionist este, pot fi intrebati clujenii, care nu au stiut cum sa scape mai repede de el.

    • Gaudi

      joi, 24.03.2011 at 22:29

      Bravo domnule Sabau..felicitari pentru aceste „dezvaluiri”:)……apropos,,,,tu nu esti frate cu Mircea Sabau, membru in Comisia de ocrotire a monumenteleor istorice nr 5?….si nu esti acelasi Dan Sabau patron al SC ABROM SA care a dat faliment jenant si a creat pagube de milioane de marci germane bancii Dacia Felix fara sa dea banii inapoi? Si nu esti cumva acelasi Dan Sabau, un om de afaceri ratat care a devenit brusc din nulitate un prosper om de afaceri dupa ce a intrat in afaceri cu primaria?:)……Si nu esti cumva acelasi Dan Sabau de profesie si vocatie pictor de firme si care se pretinde arhitect? Si nu esti cumva acelasi Dan Sabau care a proiectat taierea parcului Custozza si l-a rugat pe Franchini sa semneze proiectul tau ca sa nu fie incompatibilitate intre proiectant si executant?……..Ia spune repede repede………ai curaj sa marturisesti?:) spune tot..ca te asteapta DNA-ul:)

    • alin

      marți, 29.03.2011 at 21:31

      Da, nu a proiectat vreun gard sau garaj, din pacate. Insa a proiectat alte lucruri mai putin importante, cum ar fi noul stadion din Cluj, probabil cel mai modern din tara. Poate dai o tura sa il vezi cand iti revii.

      • tempera

        marți, 29.03.2011 at 22:33

        Stadionul ala a fost proiectat de o echipa de arhitecti, Tiganas a fost cooptat doar pentru functiile de bagator de seama pe care le-a avut intotdeauna. Si foarte bine ca nu a tras nici o linie la proiectul ala ca cine stie ce construiau acolo. E de apreciat faptul ca isi recunoaste limitele si nu se baga ca altii in ceea ce il depaseste.

        • laudatio

          miercuri, 30.03.2011 at 13:57

          Tempera, dar despre Sabau ce spui?

  2. D

    joi, 24.03.2011 at 17:09

    Ete bravo! Primaria , Grup Corint, Florea si Elis Pavaje nu sunt rude, cu toate astea ii leaga ceva mult mai puternic. Oare ce? Ah da, muncesc toti din inima pentru dragul lor oras si asteapta doar recunostinta concitadinilor, nimic mai mult…

  3. rrromy

    duminică, 01.01.2012 at 04:47

    tiganas at trebui ****. Este un ***** rupt de realitate. Are de gand sa oblige proprietarii sa isi renoveze casele pe sume exorbitante negociate de primarie cu firme de ale clientilor PDL. Omul asta trebuie sa ajunga boschetar! Sa vada cum e cand nu ai bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax