Economie
Preț redus la produse înainte de expirare în magazine. Măsuri de reducere a risipei alimentare și pentru restaurante și cantine
Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. Parlamentul a aprobat măsuri ce trebuie respectate de magazine, restaurante, cantine și autorități. Obligațiile sunt pentru reducerea risipei alimentare.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. S-au înregistrat 245 voturi pentru, unul contra şi 13 abţineri.
Iniţiativa vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind:
- reintroducerea alimentelor în circuitul economic
- distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate
- conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
Alimente la preț redus înainte de expirare
Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare.
”Cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care
- să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.
ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile.
Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii. Operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, potrivit Agerpres.
Proiectul prevede măsuri pentru
- direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi
- în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi
- direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal
- în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.
Cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare
De asemenea, actul normativ stabileşte că, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate
- este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.
Potrivit celor adoptate, operatorii economici implementează măsuri de informare şi responsabilizare pentru salariaţi pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar.
Acestea sunt aplicate începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare.
Informarea consumatorilor
Operatorii economici informează consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile.
Aceştia nu pot declara în mod deliberat ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute şi încă bune pentru consum
- fără a aduce atingere regulilor privind siguranţa alimentelor.
Mâncarea neconsumată în totalitate la restaurant poate fi luată la pachet
Operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia,
- fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare,
alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite. Vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu, mai prevede actul normativ.
Cum pot fi donate alimente
De asemenea, conform celor adoptate, „transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali”. Acestora le este interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final.
„Transferul sau transferul cu titlu gratuit al alimentelor de către operatorii economici se face cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene privind siguranţa alimentară, astfel:
- pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată limită de consum (Regulamentul UE nr. 1169/2011), transferul se realizează înainte de data respectivă
- pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată a durabilităţii minimale, transferul poate avea loc şi după data respectivă
- pentru produsele alimentare care sunt absolvite de indicarea termenului de valabilitate nu este necesară o dată a durabilităţii minimale.
Sancţiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede proiectul.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News