Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prețul benzinei a scăzut și fără intervenția statului. Care sunt motivele. Cât costă benzina și motorina în Alba Iulia

Publicat

Prețul la pompele din România a scăzut în medie, cu circa 20 de bani (cu 2,5%). Previziunea a fost făcută acum 2 săptămâni de Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) și confirmată joi, 21 iulie.

Potrivit reprezentanților AEI, această situație se datorează scăderii cotațiilor țițeiului față de luna iunie 2022, scăderii cotaților la benzină și la motorină față de aceeași perioadă, dar și urmare a scăderii cursului leu doalar.

Alte elemente importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona central-europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a două mari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună.

Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi.

Grafic: Evoluția prețurilor la benzină și motorină în România

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară.

Un raport EIA publicat miercuri, 20 iulie, a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările pentru o creștere de 71.000 de barili.

Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% față de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menționat Reuters.

Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei, mai transmit reprezentanții AEI.

SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție.

Important este să tragem câteva învățăminte din această situație, care probabil se va mai repeta în viitor, consideră reprezentanții AEI:

  • Statul trebuie să intervină, atunci când apar creșteri bruște de prețuri pe fondul evoluțiilor internaționale, dar cu măsuri care să nu afeceteze funcționarea normală a pieței (dacă prețul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)
  • Furnizorii de produse petroliere reacționează, atunci când evoluțiile cerere-ofertă / preț-cantitate o impun (prețurile ridicate la benzină, au redus cantitățile vândute și implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acțiuni a acestora)
  • Impulsul societății civile, care prin studii și analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esențială în stabilirea Prețului Corect.

Previziuni pentru viitor

Menținerea tendinței de scădere a cursului leu/dolar, va crea premiza ieftinirii prețului la pompă.

De asemenea, conform Tradingeconomics, în perioada următoare există tendința menținerii prețului pentru țițeiului Brent, la valori cuprinse între 95 – 105 dolari /baril, mai transmit reprezentanții AEI.

Prețurile la benzină și motorină, joi, 21 iulie – Alba Iulia

Benzina standard:

  • Petrom: 8,39 lei/litru
  • Mol: 8,43 lei – 8,45 lei / litru
  • OMV, Rompetrol: 8,45 lei/ litru
  • Lukoil: 8,56 lei/ litru

Benzina premium:

  • Petrom: 8,85 lei / litru
  • OMV, Mol: 9,1 lei /litru
  • Rompetrol: 9,08 – 9,1 lei / litru
  • Lukoil: 9,26 lei / litru

Motorina standard:

  • Petrom: 8,85 lei / litru
  • Rompetrol: 9,08 – 9,1 lei / litru
  • OMV, Mol: 9,1 lei / litru
  • Lukoil: 9,26 lei / litru

Motorina premium:

  • Petrom: 9,4 lei / litru
  • Rompetrol: 9,41 – 9,59 lei / litru
  • OMV: 9,59 lei / litru
  • Mol: 9,55 – 9,59 lei / litru

sursa: asociatiaenergiainteligenta.ro, Monitorul Prețurilor, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax