Connect with us
Publicitate

BLAJ

Prețul chiriilor în Alba Iulia, Sebeș și Blaj a crescut cu aproape 50%. Factorii care influențează piața imobiliară

Publicat

chirii imobiliare

Dezvoltarea extraordinară din ultimii ani a industriei în două oraşe din județul Alba a dus la o creştere a interesului de relocare a populaţiei din zonele rurale şi implicit la o creștere a prețurilor de pe piața închirierilor de apartamente. În 2018 piața imobiliară locală a înflorit spectaculos, propietarii și agențiile imobiliare câștigând bani frumoși din chiriile sau comisioanele percepute.

Dacă facem o comparație cu anul 2014 putem observa că în patru ani prețul chiriilor aproape că s-a dublat, tarifele practicate fiind între 150 de euro și 600 de euro. La Alba Iulia un factor important îl are Universitatea 1 Decembrie unde 4000 de studenți acoperă o parte din oferta de chirii din oraș.

La asta se mai adaugă turismul care, odată cu creșterea interesului pentru vizitarea Cetății Alba Carolina, a dezvoltat o piață inexistentă până acum 10 ani- cea a apartamentelor închiriate în regim hotelier. Dar, nu industria din Alba Iulia este motorul dezvoltării imobiliare în zonă ci marile investiții din Sebeș și Blaj.

În ultimii ani industria din județ s-a dezvoltat puternic grație companiilor de profil din Alba Iulia, Sebeș și Blaj. Star Transmission, Star Assembly, Bosch, VCST au făcut investiții și angajări masive de oameni, acest lucru influențând și piața imobiliarelor.

Alți factori de luat în seamă care au influențat piața chiriilor sunt și lucrările la autostrada Sebeș-Turda și lucrările care se desfășoară la calea ferată din zonă, ambele proiecte având nevoie de forță mare de lucru.

Proprietarii de apartamente și agențiile imobiliare au speculat momentul și în doar patru ani de zile prețul la chirii aproape că s-a dublat în unele cazuri.

„În medie, o garsonieră în Alba Iulia se închiriază cu 120-150 de euro. Cele mai greu de găsit sunt ofertele cu 100 de euro, dar am închiriat garsonieră și cu 180 de euro în bloc nou. Majoritatea cererilor sunt pentru zona cartierului Cetate”. declara un agent imobiliar în anul 2014.

Acum în Alba Iulia prețul unei garsoniere  începe de la 170 de euro pe lună în zona Ampoi 1 și poate ajunge până la 250 euro în cartierul Cetate.

Prețurile de închiriere a apartamentelor cu două camere în Alba Iulia încep de la 200 de euro la un apartament mic în cartier Cetate, în zona Goldiș prețul vehiculat este de 250 de euro, iar cel mai mare preț este de 300 de euro în Cetate și în Centru.

În 2014 preţul de închiriere a unui apartament cu 2 camere începea de la 110 de euro și ajungea la 250 de euro.

Apartamentele cu 3 camere din Alba au prețuri de închiriere care încep de la 210 euro în zona Ampoi 1, în Centru găsim prețuri înre 260 euro și 330 euro, în funcție de dotările din locuință. Vârful de gamă la apartamentele cu trei camere este un preț de 600 de euro pe lună pentru un apartament renovat în 2018, cu mobilă de import, în zona Cetate.

La categoria patru camere găsim un preț de 425 de euro în zona Cetate. În Centru, în cartierul Anghel Saligny, un apartament cu patru camere cu scară interioară și ieșire pe terasa blocului se închiriază lunar cu 450 de euro.

Dacă în Alba Iulia prețurile chiriilor sunt mărite de către speculanți la începutul anului universitar cu 25%, revenind după la un nivel normal pe piață, creșterile cu adevărat spectaculoase se găsesc în orașele Sebeș și Blaj, orașe influențate direct de dezvoltarea industrială.

În Sebeș ofertele de chirie variază între 150 de euro și 500 de euro pe lună.

Pe site-urile de profil o garsonieră în centrul Sebeșului se oferă în chirie cu suma de 175 euro pe lună, în timp ce în cartierul Kogălniceanu sunt oferte și la 100 de euro. În urmă cu 6-7 ani Sebeșul nici măcar nu prezenta interes pentru chirii, dar explozia industrială din zonă, lucrările la autostrăzile A1 și A10 au ridicat-o la nivelul chiriilor din reședința de județ.

Apartamentele cu 2 camere pornesc de la 130 de euro și 150 de euro în Kogălniceanu și ajung până la 350 de euro în centrul Sebeșului. Zona și mediul în care se află apartamentul influențează foarte mult și prețul de chirie al acestuia, chiar dacă cartierul Kogălniceanu se află mai aproape de toate fabricile din zonă.

La categoria 3 camere, prețurile pornesc de la 250 de euro și ajung până la 350 de euro, diferența fiind făcută de mobila și aparatura din apartament, toate locuințele fiind situate în zona centrală a orașului.

Ofertele la patru camere în Sebeș au un preț de 300 de euro chirie pe lună în zona centrală, prețul cel mai mare din tot orașul fiind în Valea Frumoasei unde o chirie pe lună ajunge la 500 de euro.

La Blaj prețul de închiriere este un pic mai scăzut decât la Sebeș dar și ofertele sunt mai reduse.

Un apartament cu o cameră are un preț de pornire de 130 de euro pe lună în zona periferică a orașului, iar în centrul său un apartament se închiriază cu 210 euro pe lună.

Cu 175 de euro pe lună poți închiria un apartament nemobilat cu două camere. Pentru 200 de euro pe lună găsești în zona centrală un apartament proaspăt finisat și cu mobilă nouă, iar pentru 250 de euro pe lună poți închiria două camere în zona Hula a orașului.

Ofertele la trei camere în Blaj sunt puține, un apartament de acest fel în zona centru fiind închiriat pe lună cu 259 de euro.

Recent companiile industriale din județul Alba au anunțat o viitoare dezvoltare a fabricilor, ei dorind să mărească nivelul producției, acest lucru fiind posibil doar cu angajari puternice de lucrători. Ținând cont de nevoia muncitorilor veniți din alte părți de a lua în chirie o locuință, companiile oferă o sumă de bani lunară pentru a veni în ajutorul angajatului în a închiria un apartament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax