Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prețul fără taxe al carburanților din România, printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Petrolul intern nu contează

Publicat

scumpire

benzina, bani, motorina România are printre cele mai mari preţuri la carburanţii fără taxe din toată Europa, deşi este printre puţinele ţări care are producţie şi rafinare. Preţurile carburanţilor au scăzut, în medie, cu 16 bani/litru după reducerea TVA la 20%.

Reducerea TVA-ului de la începutul anului, prăbuşirea barilului de petrol până la 28 de dolari şi ieftinirile făcute de benzinari pentru zilele de weekend au adus o premieră în ultimii şase ani. Preţul motorinei a coborât chiar sub 4 lei pe litru, la 3,99 lei/l, într-o staţie Petrom din România.

Chiar şi aşa, preţul benzinei fără taxe este printre cele mai mari în România, potrivit unei monitorizari realizate săptămânal de Comisia Europeană (Weekly Oil Bulletin). Asta, deşi importăm pentru consum mai puţin decât restul statelor analizate şi extragem jumătate din consumul de ţiţei din ţară.

Doar Bulgaria şi Spania au preţuri fără taxe mai mari decât ale noastre. În timp ce în Austria şi Germania benzina fără taxe este mai ieftină.

În Franţa, benzina fără taxe este mai ieftină decât în România, dar preţul final mai mare arată că statul francez încasează mai multe taxe la litru.

În Spania, litrul de carburanţi depăşeşte cu puţin un euro, dar şi acolo taxele sunt mai mari decât la noi. TVA este 21%, iar în preţul include şi un impozit special de aproape 22 de procente.

În Ungaria, benzina şi motorina au preţuri finale aproape identice cu România. Taxele luate de stat depăşesc 60 de procente, iar TVA este 27%.

Prețuri la benzină, fără taxe:

Polonia – 0,35 euro/litru

Belgia – 0,37 euro/litru

Cehia – 0,37 euro/litru

Austria – 0,38 euro/litru

Germania – 0,39 euro/litru

Ungaria – 0,40 euro/litru

Franța: 0,40 euro/litru

România – 0,43 euro/litru

Spania: 0,44 euro/litru

Bulgaria – 0,50 euro/litru

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax