Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prețul la gaze va exploda în facturi, după perioada de plafonare. Analiză a Asociației Energie Inteligentă

Publicat

Prețul la gaze va exploda în facturile românilor după perioada de plafonare, transmite Asociația Energia Inteligentă.

Asociația solicită dezvoltarea de urgență a unei Strategii Post Plafonare a Prețului. Asta pentru a se evita creșterea prețului gazelor în facturile românilor, după perioada de plafonare.

Protejarea consumatorilor de gaze naturale în anul 2022 a determinat aprobarea în România a unei legi care suspenda prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici.

Diferența între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat trebuia suportată de stat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh.

Citește și: Data până la care românii vor plăti prețuri subvenționate la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE

Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurile de achiziție la care se adaugă o marjă reglementată.

Prețul la gaze va exploda în facturi: scenarii prezentate de Asociația Energie Inteligentă

 1. Varianta de a nu face nimic

Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025.

Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble.

Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026.

Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abusive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.).

2. Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze

Pentru a evita ca prețul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de față să devină preț efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, sunt necesare realizarea următoarelor activități:

 • o campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze
 • profesionalizarea “câinilor de pază” ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC, Ministeru Energiei;
 • înființarea unei entități de Soluționare alternativă a litigilor de pe piața energiei;
 • suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semănatura efectivă a clientului pe un contract/act adițional
 • organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pemntru refacarea concurenței
 • dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele applicate pentru această perioadă

3. Varianta menținerii unei piețe semireglementate

În situația în care se prelungește actul normativ existent în momentul de față, va rămâne în vigoare actualul sistem.

Un sistem în care se suspendă prețul din contracte și s aplică un preț plafonat în facturi pentru consumatori, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat.

Dacă costurile furnizorilor sunt mai mici decât prețul plafonat atunci furnizorul va calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurilor de achiziție la care se adaugă o marjă comercială reglementată.

4. Varianta reglementării pieții

Dacă varianta semireglementării  a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă ținând cont de reglementările Europene.

Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda ”cost plus”, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor.

“Între cele 4 variante analizate, cea care ar aduce cele mai mici prețuri este varianta pieței libere (doar dacă vom avea clienți informați și pregătiți, “câini de pază” ai pieței performanți, un SALENERG – entitate de soluționare alternativă a litigiilor pe piața de energie funcțional.

Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale și, de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze”, arată mai analiza asociației.

Prețul la gaze va exploda în facturi: Ce efecte a avut plafonarea asupra pieței

Plafonarea adeterminat schimbări fundamentale în sectorul gazelor naturale, multe din acestea fiind foarte dificil a fi remediate.

”Este nevoie de strategii importante post plafonare care ar trebui să fie realizate rapid și puse practică”, arată analiza.

Schimbările din sectorul gazelor naturale determinate de plafonarea prețurilor și compensarea furnizorilor, conform Energia Inteligentă:

 • suspendarea funcționării pieței gazelor naturale a determinat dispariția totală a concurenței și menținerea unor prețuri mari la gazele naturale achiziționate. Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în care reapariția concurenței ar putea să reechilibreze lucrurile. Esimăm că această situație nu poate să fie mai mică de 1 an.
 • eșecul liberalizării pieței de gaze din anul 2020 (urmare a lipsei pregătirii corespunzătoare a consumatorilor), peste care s-a suprapus comportamentul abuziv al unor furnizori (urmare a lipsei unor acțiuni al “câinilor de pază” al unei piețe liberalizate – ANRE, Consiliul Consurentei, ANPC – și mai ales lipsa unei entități de Soluționare alternativă a litigilor de pe piața energiei), urmată de criza gazelor și creșterea record a prețurilor, culminând cu un model de protecție al consumatorilor în timpul crizei necorespunzător, a determinat erodarea încrederii în noțiunea de liberă alegere pe piața de energie.
 • lecția însușită de autorități, piață liberă înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai multe critici, piață reglementată înseamnă lipsa prețului de referință în piață, respectiv acceptarea de către consumatori a ”normalității” prețului mare din factură, dar și venituri mari la bugetul de stat.

Tarife plafonate la energie până în martie 2025

 • 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar,
 • 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi,
 • 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi,
 • Pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax