Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prețul la motorina a sărit pragul de 8 lei pe litru, în Alba Iulia. Carburanții se scumpesc cu câțiva bani pe zi

Publicat

Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit din nou motorina, miercuri, după două majorări consecutive de preț.

Petrom a scumpit motorina vândută în stațiile proprii cu zece bani pe litru, potrivit datelor din Monitorul Prețurilor, în timp de prețul benzinei a rămas nemodificat.

Astfel, stația Petrom Alba Iulia, afișa astăzi un preț al motorinei standard de 8,09 lei/litru, în timp ce benzina standard a rămas la 7,73 lei/litru.

Vezi și Conducerea Petrom, pachet salarial uriaș. Directorul executiv, venituri de aproape 1,5 milioane de euro în 2021

Este a treia majorare de preț din ultima perioadă, după două majorări succesive de câte cinci bani pe litru, luni și în week-end-ul care a trecut. Prețul benzinei a fost însă menținut.

După această creștere, motorina a ajuns să coste peste opt lei pe litru chiar și în stațiile Petrom care vindeau carburanți la prețuri ușor mai mici.

Nivelul este mai mare decât cel de acum două săptămâni, din seara în care s-a iscat isteria legată de creșterea prețurilor, care a condus la cozi în benzinării.

Atunci, motorina și benzina fuseseră scumpite, la Petrom, până la nivelul de 7,99 lei/litru.

În Alba Iulia, cea mai ieftină motorină standard este la Lukoil 7,98 lei/litru, la Mol – între  8,03 lei și 8,12 lei/litru și cea mai scumpă la OMW – 8,29 lei/ litru.

Scumpirile din ultimele zile, în total 20 bani pe litru la motorină vin după o perioadă de trei zile consecutive de ieftiniri, în care prețurile scăzuseră cu 25 de bani pe litru.

Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depind în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă  componente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării, etc.

După un declin abrupt al prețului petrolului, de la 130 la 98 de dolari pe baril, cotațiile a început însă să urce din nou de o săptămână, așa că azi barilul de petrol Brent se tranzacționa la 116 dolari.

Majorarea are drept cauza, de data asta, informația potrivit căreia Uniunea Europeană ar dori să impună un embargou asupra livrărilor de țiței rusesc. În plus, în piață există un deficit de motorină.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    miercuri, 23.03.2022 at 12:07

    Cui nu-i place motorina ( motorizare Diesel la autoturismul personal ) sa incerce variantele : 1) Sa si-l vanda cat mai repede, cu un pret cat ar fi de mic, sau 2) Prin programul Rabla ori rabla plus, sa-si cumpere masina noua, pe benzina, hibrid sau 100% electrica.Investie scumpa, cu tot ” rabatul „, dar eficienta ( deocamdata nula-n cauzul celor ” buleftrice”- nu-s in zona statii de incarcare ) pe termen mediu si lung. Sa sa nu-i pupe-n dos pe haAUR-istii care lauda Rusia tarului vladimir putin ( DA, putin cel MIC si criminal ), care-i, prin invadarea Ucrainei ( pardon : operatiune militara pentru apararea persoanelor de etnie rusa, din Donbass, de drogatii si nazistii din Ucraina ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Stelian ion

    miercuri, 23.03.2022 at 20:17

    Stimabile,benzina e la acelasi pret.Si apropo de electrica-ce se faceau acum bietii ucraineni,care tb.sa fuga de razboi cu electrica?Cea mai buna autonomie o are o masina diesel.Putina logica nu strica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax