Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prețul untului a ajuns la sume alarmante, situația va fi simțită de cumpărători la buzunare

Publicat

Prețul untului continuă să crească în Europa și ajunge la 600 de euro pe suta de kilograme. Acest fapt este îngrijorător și se va simți la prețul de pe raft al produsului și la buzunarul cumpărătorului.

Preţul untului continuă să genereze îngrijorări pe piaţa europeană, în contextul unei creşteri abrupte de la începutul anului şi a unui plus chiar faţă de perioada similară a lui 2017, un an cu preţuri record la acest produs.

Conform ultimelor date ale Comisie Europene, la data de 10 iunie, preţul mediu pentru 100 de kilograme de unt era de 589 de euro, cu 18% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. În state precum Germania sau Olanda, preţurile au depăşit 600 de euro (632 euro în Germania şi 608 în Olanda).

În 2016, la aceeaşi dată, suta de kilograme se comercializa pe piaţa UE cu aproximativ 300 de euro. În ianuarie 2018, preţul era de 453 de euro suta de kilograme, iar recordul anului trecut a fost de 650 de euro suta de kg.

Creşterea preţurilor se datorează în mare parte, ca şi anul trecut, unei neconcordanţe între cerere şi ofertă. Chiar dacă în primele trei luni ale anului producţia de unt a UE a crescut cu 1,7%, piaţa europeană nu a beneficiat de mai mult unt, urmare a creşterii expotrturilor cu 8%, în special către SUA şi Arabia Saudită.

Acest lucru va face ca, la raft, să se observe din nou o scumpire. Din datele Institutului Naţional de Statistică, untul a fost anul trecut unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult. Mai exact, în decembrie 2017, preţul acestui produs era cu 22,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul anterior. De altfel, la unt s-a înregistrat a treia cea mai mare scumpire a anului.

Sursă: economica.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax