Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prețuri aranjate între firmele de asigurări și service-uri auto. Consiliul Concurenței a amendat 65 de companii

Publicat

O asociație și 65 de companii au fost amendate de Consiliul Concurenței, pentru pentru participarea la o înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România.

Valoarea sancțiunilor este de peste 130 milioane de lei (aproximativ 26 milioane de euro), a anunțat Consiliul.

Potrivit sursei citate, 56 dintre companiile sancționate sunt sau au fost membre ale Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan (ACODAREN) și desfășoară, printre altele, activităţi de reparare a autovehiculelor.

Concluziile anchetei derulate de Consiliul Concurenței

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că aceste companii și-au coordonat comportamentul comercial, prin intermediul ACODAREN, convenind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare. În acest fel, acestea au eliminat concurența între ele, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

Potrivit sursei citate, aceste acțiuni au fost susținute, consolidate și amplificate de comportamentul și acțiunile săvârșite de Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL și societățile de asigurare:

  • Allianz-Țiriac Asigurări SA
  • Omniasig Vienna Insurance Group SA
  • Groupama Asigurări SA
  • Uniqa Asigurări SA
  • Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA
  • Euroins România Asigurare – Reasigurare SA
  • Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA

Participarea acestora a conferit înțelegerii o amploare mai mare decât dacă ar fi rămas limitată doar la coordonarea comportamentului reparatorilor, susține Consiliul Concurenței.

Amenzile aplicate

Compania Renault Commercial Roumanie SRL și societățile de asigurare implicate au fost sancționate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei. Restul sumei până la 130 de milioane lei reprezintă amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la înțelegere.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile, mai arată Consiliul, în comunicatul menționat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax