Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile mari îi fac pe șoferii români să meargă fără asigurarea obligatorie RCA. Situația din Alba și din țară

Publicat

grad cuprindere rca Tot mai mulți șoferi români aleg să circule pe șoselele publice fără asigurarea obligatorie RCA, din cauza prețului mare perceput de firmele de asigurare, atrage atenția Consiliul Concurenței.

Alba se află în topul județelor după gradul de cuprindere în asigurare a RCA. Potrivit calculelor Consiliului Concurenței, valoarea este mai mare de 74 la sută, ceea ce înseamă că pe drumurile publice din județ circulă puține mașini fără RCA.

Cel mai mare număr de mașini care circulă fără RCA pe drumurile publice se regăsește în zona de sud și sud-est a țării.

Creșterea primei de asigurare RCA atrage după sine continuarea tendinței de scădere a gradului de cuprindere în asigurare – unii șoferi pot decide să nu mai încheie polițe RCA ca urmare a creșterii prețului, se arată într-un raport publicat recent de Consiliul Concurenței.

Această tendință are ca efect o nouă ajustare a contribuției asigurătorilor la fond. Se creează astfel o „spirală profund nocivă pentru sistemul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă”, se mai spune în Raportul investigației privind sectorul asigurărilor auto din România.

Consiliul Concurenței a realizat, pe baza datelor ASF și Direcției Rutiere din Poliția Română, o hartă a gradului de cuprinderea polițelor RCA, valabil la începutul anului trecut.

„Se observă diferențe importante în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare a RCA la nivel geografic, în zona centrală și de nord-vest a României valoarea indicatorului fiind semnificativ mai ridicată decât în zona de sud și sud-est a țării (cu mențiunea că vorbim totuși de niveluri reduse ale gradului de cuprindere în asigurare a RCA)”, scrie în raportul citat.

Ca urmare, Consiliul Concurenței face o recomandare către Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române să intensifice controalele în trafic, în vederea descurajării conducerii de vehicule neasigurate RCA.

„Datele arată diferențe semnificative între gradul de cuprindere în asigurare a autoturismelor și a celorlalte vehicule, dar și în profil teritorial, fapt pentru care atenția ar trebui să se îndrepte către zona sudică și sud-estică a României”, spune autoritatea concurențială.

sursa: realitatea.net, consiliulconcurentei.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax