Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile polițelor de asigurare RCA și pentru locuințe ar putea să crească în următoarea perioadă

Publicat

Tarifele de primă la polițele obligatorii de răspundere civilă auto și pentru locuințe ar putea să crească în perioada următoare întrucât, potrivit președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, resursele asiguratorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despăgubirilor, scrie Mediafax.

„Asiguratorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduită internă care nu le permite să vândă mai ieftin. Distorsiunile din cota de piață vin din conduita organizațională a unor asiguratori (…) RCA este parte dintr-o competiție neloială în piața prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potențial.

Citește și Asigurarea RCA, valabilă şi în FORMAT ELECTRONIC. Șoferii nu vor mai trebui să prezinte documentul pe suport de hârtie

Dacă tarifele RCA au scăzut așa de mult în piață pe considerente de cotă de piață, atunci tarifele RCA trebuie să își revină ca să acopere riscurile potențiale și să asigurăm plata despăgubirilor clienților asigurați”, a declarat Negrițoiu într-o conferință de presă.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, va fi discutat în cadrul ASF un proiect privind polițele RCA-CASCO.

„Vrem să vedem toate implicațiile. Nu este vorba numai de nivelul RCA, dacă scade sau crește. Prin norme, ASF cere asiguratorilor să își stabilească nivelul rezervelor în funcție de riscurile asumate și să fie solvabile. Pe noi, ca instituție, nu ne interesează politica de preț adoptată de asiguratori în privința RCA. Dacă respectarea acestor criterii va avea ca efect creșterea tarifelor la RCA, atunci asta este situația. Noi urmărim ca societățile să aibă resursele necesare să achite despăgubirile clienților”, a spus șeful ASF.

El a arătat că o problemă similară se regăsește și la polițele obligatorii pentru locuințe, emise de PAID România, unde se așteaptă la o creștere a costurilor de reasigurare, cu un posibil impact asupra tarifelor, în contextul în care și activitatea seismică din zona Vrancei s-a intensificat în ultima perioadă.

„Există o inițiativă de reașezare și reorganizare a PAID România. Știm ce informații sunt în piața și sunt elemente la care ne uităm”, a mai spus Negrițoiu.

Șeful ASF a afirmat că, în discuțiile cu reprezentanții companiilor și asociațiilor profesionale, le-a comunicat că standardele s-au ridicat și că trebuie să se ridice la nivelul lor.

„În unele piețe în care simțim că sunt verigi mai slabe vom face, probabil, un audit al întregii piețe. Și la reasigurare sunt verigi slabe, atât din punct de vedere al rating-ului, cât și al seriozității contractelor și costurilor”, a spus Negrițoiu.

Anul trecut, piața asigurărilor generale și de viață a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult față de 2012, potrivit datelor ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Primele subscrise din contracte de asigurări generale s-au majorat cu 2,84%, la 6,637 miliarde de lei, din care polițele RCA au avut o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei, în urcare cu 15,48% față de 2012.

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% față de anul 2012.

Pe locul trei s-au plasat asigurările de incendiu și alte calamități naturale, care a totalizat prime subscrise de 1,168 miliarde de lei, în urcare cu 8,1% față de anul 2012.

Primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuințe s-au majorat în 2013 cu 149%, la 60,25 milioane de lei, iar la polițele facultative s-a înregistrat o creștere de 0,5%, la 568,85 milioane de lei, potrivit datelor ASF.

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei

    sâmbătă, 10.05.2014 at 09:47

    Unde vreti sa cresteti rca ul caci si slasa e destul de scum pt persoanele sub 30 de ani asa k mai bine ieftinitile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax