Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prevenirea infecțiilor în spitale: obligații și amenzi pentru autorități, personalul medical și pacienți. Lege promugată

Publicat

Prevenirea infecțiilor în spitale este o obligație a autorităților centrale și locale. Nerespectarea prevederilor poate atrage amendă de până la 20.000 de lei. Legea ce completează reglementările în domeniu a fost promulgată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

Acesta reglementează cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale – IAAM. Obiectivul este de a creşte nivelul de siguranţă a pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice sau private, precum şi a persoanelor asistate din instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat sau private.

Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale constituie un obiectiv major naţional, întrucât aceste infecţii reprezintă principala ameninţare la adresa siguranţei pacienţilor îngrijiţi în unităţi sanitare şi instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative, potrivit Agerpres.

Prevenirea infecțiilor în spitale. Obligații și amenzi

Potrivit legii, îndeplinirea tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul IAAM constituie o obligaţie a:

  • autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale
  • reţelelor de unităţi sanitare private
  • întregului personal medical şi auxiliar al acestor unităţi
  • pacienţilor şi persoanelor care accesează unităţile sanitare sau instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative.

Neîndeplinirea măsurilor prevăzute se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoane juridice şi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru persoane fizice.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Praf

    miercuri, 12.06.2024 at 15:50

    si cine plateste amenzile ? Din ce bani ? …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax