Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PREZIDENŢIALE 2014: Doi veterani de război din Draşov şi Ocna Mureş, exemplu pentru cetăţeni. Şi-au exercitat dreptul la vot la 100 de ani

Publicat

DSC_0012 Doi veteran de război, trecuţi de 100 de ani îşi exercită dreptul la vot în judeţul Alba. Ştefan Ioan Istrate, plutonier adjunct în rezervă din Draşov şi Gheorghe Chiorean din Ocna Mureş au vrut să „pună umărul” la alegerea preşedintelui ţării. Dacă veteranul de război din Draşov, care în urmă cu o săptămână a împlinit vârsta de 103 ani, a solicitat o urnă mobilă acasă, colegul de „breaslă” din Ocna Mureş,  Gheorghe Chiorean, care în luna august a trecut pe 100 de ani, a ales să meargă pe picioarele lui la secţia de votare.

Citeşte şi Femeia de 99 de ani din Alba Iulia şi-a exprimat din nou dreptul de a vota. La ora 8.00 a fost prezentă la Secţia nr. 1

Ştefan Ioan Istrate din Draşov a împlinit, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, vârsta de 103 ani. La această vârstă venerabilă, veteranul de război şi-a exercitat şi dreptul de vot. A solicitat o urnă mobilă acasă, astfel că doi membri ai biroului electoral ai secţei e votare  nr. 140, de la Şcoala cu clasele I-IV din Draşov s-au deplasat la domiciliu.

În urmă cu doi ani, Ioan Istrate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

Ostaş de nădejde în slujba ţării şi a neamului, eroul de la Draşov a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit în Draşov, timp de 76 de ani cu Ileana, iar împreună au avut cinci copii.
La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de luptă.

Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

În luna cotombrie 1942, pe timpul unei misiuni de aprovizionare, a fost rănit şi în data de 20 ale aceleiaşi luni a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, la familie.

A trecut prin multe greutăţi, şi-a pierdut soţia şi trei copii. Se bucură totuşi de iubirea a opt nepoţi, şi unei nurori, Ana, care de 53 de ani îl îngrijeşte. Ioan Istrate o consideră ca fiind propria fiică şi sprijinul bătrâneţelor sale. Primeşte o pensie de 320 de lei, iar şase ani ani a luptat pe front, fiind şi rănit într-una din operaţiunile din Munţii Tatra.

chiorean6 Prin viața lui au trecut cele două războaie mondiale, iar prin „mâna” lui aproximativ 1000 de copii, fiind de profesie învățător. Gheorghe Chiorean este singurul veteran de război cu gradul de maior, în județul Alba.

Chiar dacă în urmă cu două luni a împlinit vârsta de 100 de ani, veteranul de război  a fost aşteptat la urne, să îşi facă datoria de cetăţean şi să voteze viitorul preşedinte al României, aşa cum şi-a făcut datoria şi faţă de ţară, în cele două războiae mondiale.

Bărbatul votează la secţia nr.156, Casa de Cultură din Ocna Mureş.

Chiorean Gheorghe este cel mai în vârstă cetățean al orașului Ocna Mureş şi unul dintre puținii oameni pe care viața i-a încercat până la împlinirea unui secol de viață. La vârsta de 100 de ani, se poate „lăuda” că a trecut prin cele două războaie mondiale, în primul în calitate de copil, iar în al doilea ca și activant. De profesie a fost învățător, astfel că prin „mâna” lui au trecut aproximativ 1000 de copii.

În acest an, primăria Ocna Mureș i-a conferit și titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax