Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Prezidențiale 2019: Dăncilă și Diaconu au cheltuit mai mulți bani în campania electorală decât Iohannis și Barna

Publicat


colajbani

”Campioana” cheltuielilor în campania pentru alegerile prezidențiale 2019 este fostul ministru, Viorica Dăncilă.

Pe locul al doilea se află actorul Mircea Diaconu, susținut de PRO România și ALDE. Președintele în funcție, Klaus Iohannis se situează abia pe locul al treilea, iar Dan Barna chiar dacă este sprijinit de o alianță USR – PLUS se află pe locul cinci, în topul finanțărilor.

Jurnaliștii de la Europa Liberă au analizat câți bani au băgat în campania pentru alegerile prezidențiale 2019, principalii candidați și mai ales de unde au venit finanțările. 

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au profitat de subvenția încasată de PNL și PSD de la stat, iar Barna, Paleologu și Mircea Diaconu au mers pe finanțare privată și au mizat pe faptul că vor atinge pragul de 3%, iar banii investiți în campanie le vor fi returnați. 

Vezi și  Ordinea candidaților pe buletinele de vot la Alegeri Prezidențiale 2019

Campioana la cheltuieli – Viorica Dăncilă 

În bătălia pentru Palatul Cotroceni, Viorica Dăncilă a avut cea mai scumpă campanie electorală. Contul candidatului PSD a fost alimentat cu peste 15.9 milioane de lei, dintre care 1.5 milioane de lei reprezentând finanțare privată. Restul sumei provine din subvenția primită de PSD, sau din fondurile proprii ale partidului.

Cea mai importantă parte a finanțării a apărut în ultima săptămână a campaniei electorale. Dacă în primele trei săptămâni, Viorica Dăncilă a avut la dispoziție 6.81 milioane de lei, suma s-a dublat în cele șapte zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Subvenția lunară încasată de PSD în 2019 este de peste 11.9 milioane de lei, cea anuală fiind de aproape 144 de milioane de lei, a scris jurnalistul Cristian Andrei de la Radio Europa Liberă România. 

ProRomânia s-a implicat mai mult decât ALDE în campania lui Mircea Diaconu

Candidatul independent Mircea Diaconu a avut la dispoziție 15.446.624 de lei. Și în cazul său a fost vorba de un efort pe finalul campaniei electorale, deoarece înainte de ultima săptămână suma din cont era de peste 6 milioane de lei.

Tensiunile dintre ALDE și ProRomânia s-au văzut și în felul în care aceste partide au susținut campania electorală a lui Mircea Diaconu. În primele două săptămâni, cele două partide care îl sprijină pe Diaconu au mers cap la cap cu acordarea finanțării.

Finalul campaniei arată însă o contribuție mai mare pentru cei din ProRomânia. Partidul lui Victor Ponta a adus în conturile lui Diaconu peste 11.3 milioane de lei, în timp ce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a adus peste 4.14 milioane de lei.

Trebuie remarcat faptul că Mircea Diaconu este candidatul cu cea mai puternică finanțare din surse private. ProRomânia nu beneficiază de subvenție lunară și a strâns întreaga sumă din surse private, în timp ce ALDE a luat doar 300.000 de lei din subvenția primită de la stat.

Iohannis s-a folosit de banii PNL

Președintele Klaus Iohannis a pornit cu cea mai puternică finanțare, dar a terminat campania abia pe locul al treilea. Toți banii provin însă de la PNL, din subvenția pe care partidul o încasează lunar, astfel că suma nu va fi decontată după alegerile prezidențiale. Nu există nici un leu finanțare privată în campania lui Klaus Iohannis. 

Suma finală de care a beneficiat actualul președinte în campanie este de 13 milioane de lei. Spre deosebire de Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu, cei mai mulți bani au intrat în contul de campanie în primele două săptămâni: 10 milioane de lei. Subvenția lunară încasată de PNL este de aproape 5.5 milioane de lei.

Finanțare exclusiv privată pentru Theodor Palelogu

De o finanțare exclusiv privată a beneficiat în campanie Theodor Paleologu, el având la dispoziție peste 6.58 milioane de lei. Dacă trece de pragul de 3%, iar banii au fost cheltuiți potrivit legii, întreaga sumă urmează să fie rambursată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Barna, locul cinci la finanțarea campaniei deși e sprijinit de o Alianță

Dan Barna a avut o finanțare în campania electorală departe de primii trei candidați menționați. Contribuția financiară pentru campania liderului USR a fost de peste 6.46 milioane de lei, cea mai mare parte a banilor provenind din surse private. USR a venit cu peste 4.85 de milioane de lei, iar PLUS cu peste 1.71 milioane de lei. Subvenția USR a fost puțin folosită în campanie, doar 179.708 lei, deși partidul încasează lunar peste 1.6 milioane de lei.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL: Dăncilă și Diaconu au cheltuit mai mulți bani în campanie decât Iohannis


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Risc de pestă porcină în șase localități din județul Alba. Vor fi vânați mistreții din mai multe zone

Publicat

mistret

Șase comune din județul Alba au fost incluse într-o zonă afectată de pestă porcină africană, după ce a fost împușcat încă un mistreț bolnav, pe un fond de vânătoare administrat de Direcția Silvică Sibiu. Vor fi vânați mistreții din aceste zone, iar paznicii de vânătoare vor patrula pentru a descoperi animale moarte. Centrul Local de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tudor Ciprian Vîrciu, tânărul taragotist din Alba, a câștigat Premiul I la Festivalul ”Maria Tănase”

Publicat

Tudor Ciprian Vîrciu, talentatul taragotist din județul Alba, a câștigat premiul I la secțiunea solist instrumentist, la marele festival de muzică populară ”Maria Tănase”. La doar 24 de ani, Ciprian, un tânăr din Scărișoara are câștigate peste 100 de diplome și premii la diferite concursuri de muzică populară din țară. Cel mai recent trofeu din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arăta Alba Iulia exact acum un an. 19 noiembrie 2018: ningea în tot județul Alba

Publicat

19 noiembrie 2019: zi însorită la Alba Iulia. Temperaturile din termometre măsoară maxime de 14 grade Celsius, iar soarele strălucește ca într-o frumoasă zi de primăvară. În urmă cu un an însă, lucrurile stăteau cu totul altfel. După ce a nins peste noapte, stratul de zăpadă a ajuns (în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019) […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care jandarmii încep să tragă în mașina unui șofer din Brașov care a luat-o ”razna”. ”Nu trage spre noi!”

Publicat

Imagini incredibile din timpul unei intervenții într-un sat din Brașov. Un bărbat care și-a dat foc casei a încercat să fugă cu mașina, nu înainte de a pune la încercare capacitatea de reacție a forțelor de ordine aflate la fața locului. Incidentul s-a petrecut în satul Recea din județul Brașov. Un localnic de 50 de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate