Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prietenia dintre doi bărbați din Alba, terminată cu o tentativă de omor. Motivul, o ceartă mai veche pentru carnea din frigider


Publicat

Prietenia dintre doi bărbați din Meșcreac s-a terminat într-o baltă de sânge, cu peste 50 de zile de spitalizare pentru unul dintre ei, o tentativă de omor și cu ani buni de închisoare cu executare pentru altul.

Motivul a fost o ceartă mai veche, în care unul l-a atacat cu un cuțit pe altul, deoarece a crezut că i-a furat carnea din frigider.

După un timp, atacatorul s-a transformat în victimă, fiind bătut cu o bâtă până când aceasta s-a rupt din cauza intensității loviturilor.

Cei doi bărbați, Varga Z. și B.I, erau buni prieteni și, potrivit motivării Tribunalului Alba, relația dintre cei doi s-a răcit după o întâmplare petrecută la sfârșitul anului 2018.

Atunci, mai multe persoane se aflau în locuința lui B.I. și consumau băuturi alcoolice. La un moment dat, Varga Z. a ieșit din casă și a spus că se duce să își facă nevoile fiziologice. Când a văzut că prietenul de pahar nu se mai întoarce în casă, B.I. s-a dus să inspecteze situația.

CITEȘTE ȘI: Bărbat dintr-un sat din Alba, trimis în judecată pentru tentativă de omor. A bătut un consătean în fața unui bar

Bărbatul a observat că ușa de la frigider era deschisă, pe jos se afla gheață, iar Varga se afla în curte, cu o plasă în mână.

B.I a concluzionat că Varga i-a furat din frigider carnea, a luat un cuțit de pe masă și l-a atacat: l-a înjunghiat în membrul stâng și în zona lombară.

Pentru aceste fapte, B.I. a fost trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe.

Timpul a trecut, cei doi bărbați s-au mai întâlnit prin sat, dar nu a mai avut loc nici un conflict.

Ziua tentativei de omor

În 22 martie 2019, cei doi bărbați se aflau într-un bar din comună și consumau băuturi alcoolice. B.I. l-a abordat pe Varga și i-a spus că a primit o ”hârtie” de la Judecătoria Aiud și că au timp 20 de zile să se împace.

Bărbații au băut și au discutat pe tema respectivă, dar Varga nu i-a oferit un răspuns clar lui B.I. dacă e dispus să se împace sau nu.

După ce barul s-a închis, cei doi au rămas pe terasa din fața localului. În jurul orei 21.50, potrivit motivării instanței din Alba, Varga l-a lovit pe B.I. cu piciorul în față.

” Victima a căzut în șanțul din fața barului, iar inculpatul a luat din apropiere o bâtă cu diametrul de aproximativ 7 centimetri, cu care a început să o lovească pe victimă în mod repetat și cu intensitate, vizându-i atât zone anatomice vitale ale corpului (cap și abdomen), cât și membrele inferioare.

În acel context, victima a încercat să-și apere capul, prin interpunerea membrelor superioare, fiindu-i astfel produse fracturi și leziuni traumatice specifice de apărare”, se arată în documentul citat.

Deși mai multe persoane au ieșit afară din locuințe și au strigat la Varga să nu îl mai lovească cu bâta pe bărbatul căzut pe jos, acesta nu s-a oprit decât în momentul când a auzit că unul dintre martori vorbește cu operatorii de la 112. Varga a aruncat bâta, care s-a rupt de la intensitatea loviturilor, iar el a fugit spre casă.

B.I. a avut nevoie de peste 50 de zile de îngrijiri medicale. Pentru fapta sa, la sfârșitul anului 2019, în 19 decembrie, Varga Z. a fost condamnat, de Tribunalul Alba, la 5 ani și o lună de închisoare pentru tentativă de omor și tulburarea liniștii publice.

De asemenea, a mai fost obligat să plătească suma de 7.904,89 lei cu titlu despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli de spitalizare ale persoanei vătămate, către Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

Decizia nu a fost definitivă și a putut fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 10 zile de la comunicarea sentinței.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sportului: Luăm în calcul reluarea unor competiții desfășurate în spații închise. Ce sporturi sunt vizate

Publicat

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că ia în calcul reluarea unor competiții sportive în cazul sporturilor care se desfășoară în spații închise.

Anunțul a fost făcut după o întrevedere a ministrului cu reprezentanții următoarelor federații sportive: FR Tenis de Masă, FR Scrimă, FR Atletism, FR Judo, FR Gimnastică Ritmică, FR Gimnastică, FR Lupte, FR Kaiac-canoe, FR Haltere, FR Box, FR Tir Sportiv, FR Bob şi Sanie, FR Nataţie şi FR Canotaj, informează Agerpres.

Reprezentanţi acestor sporturi vor discuta, împreună cu Ionuț Stroe, cu oficialii INSP şi Ministerul Sănătăţii, în legătură cu acest subiect.

„Există sporturi precum tenisul de masă, scrima, şahul, tirul sportiv sau halterele, ca să dau doar câteva exemple, unde nu sunt probleme în a asigura distanţarea între participanţi sau alte măsuri de protecţie, astfel încât să minimizăm riscul de infectare”, a spus Stroe.

„Este a treia săptămână consecutivă de dialog cu federaţiile sportive. Am dorit să aflu de la fiecare în parte felul în care decurge pregătirea, cum au reluat antrenamentele, dacă au în plan eventuale competiţii, cu ce probleme se confruntă şi în ce fel poate MTS să ofere asistenţă. O veste importantă pentru sporturile care se desfăşoară în spaţii închise este că luăm în calcul reluarea competiţiilor pentru acele discipline care se pot practica în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii”, a mai declarat ministrul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Drumurile județene din Alba intră în revizia de vară. Reparațiile și întreținerea costă peste 20 de milioane de lei

Publicat

DJ 107 A Vurpar Paclisa (14) asfalt drum

Consiliul Județean Alba alocă peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene aflate în administrare. Printre categoriile lucrări se numără asfaltarea, plombarea sau pietruirea drumurilor, curățirea și repararea șanțurilor și rigolelor, întreținerea podurilor și podețelor, aducerea la profil a acostamentelor și aducerea la cotă a căminelor de vizitare. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 14 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară pe drumurile județene.

Valoarea totală estimată este de 20.673.546,22 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, acordul cadru de lucrări „Întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba” cuprinde categorii de lucrări de întreținere curentă și periodică conform Normativului privind întreținerea și repararea drumurilor publice și anume:

 • întreținere drumuri asfaltate – plombe cu frezare și așternere manuală
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare și reprofilare
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare, reprofilare și adaos de material pietros (500.000 mp)
 • tratarea burdușirilor / îmbrăcăminți asfaltice (20.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor prin tăiere manuală și mecanică (300.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor și completare cu balast (10.000 mp)
 • întreținerea platformei drumului (863 mc)
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățarea șanțurilor, rigolelor, canalelor de scurgere (300 km)
 • asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate (200 m)
 • asigurarea scurgerii apelor – rigolă prefabricată nouă (100 m)
 • covoare bituminoase cu mixtură asfaltică Ba16 – 4 cm (20 km)
 • strat de uzură din binder BAD20 – 6 cm (3 km)
 • siguranță rutieră (parapet metalic)
 • șanțuri și rigole pavate, betonate
 • ziduri de sprijin și de căptușire (100 m)
 • amenajare platformă cântărire (2 buc.)
 • întreținerea periodică a drumurilor pietruite (5 km)
 • întreținere podețe tubulare (10 buc. D = 800 mm, 5 buc. D = 1000 mm)
 • întreținere poduri beton (10 buc.)
 • aducerea la cotă a căminelor de vizitare, capac și rame beton (150 buc. refolosite, 5 buc. noi)

Vezi AICI cantitățile minime / maxime aferente acordului. 

Vezi AICI LISTA drumurilor județene adminstrate de Consiliul Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate