Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea: Cu riscul de a pierde prieteni sociali prefer să nu pierd prieteni în viața de zi cu zi


Publicat

o

Prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea, a postat pe contul său de Facebook un mesaj legat de situația infectărilor cu coronavirus din județ și din țară. ”Riscăm să ajungem toți niște statistici dar depinde în ce tabel sau în ce grafic! Și dacă nu mă credeți, întrebați personalul medical din spitale si vedeți cu ce se confruntă de câteva luni încoace și mai ales acum! Cu riscul de a pierde cu această postare mulți „prieteni sociali” prefer să nu pierd prieteni în viața de zi cu zi!

”Despre COVID, statistici și spitale sau cum doborâm record după record!

Acum câteva luni, aproape toată lumea posta pe rețelele de socializare mesajul „Totul va fi bine”, unii crezând mai mult în el iar alții mai puțin!

Acum, după cum reușim să doborâm record după record în ceea ce privește numărul de infectări, nu cred că mai are cineva curajul nici măcar să mai gândeasca așa ceva… cel puțin pentru moment!

Nu o să intru în polemică acum cu cei care susțin că virusul nu există pentru că, recunosc, nici eu nu l-am văzut!

În schimb, am văzut la diferite emisiuni, oameni care au trecut prin boală, unii mai ușor iar alții mai greu.

Chiar am cunoștințe, prieteni din Alba Iulia, care au fost infectați și cu care am ținut legătura cât au fost în spital dar și după și care mi-au împărtășit din experiența lor…

Am avut ocazia să văd pe geamul unor ambulanțe sau autospeciale de transport persoane, persoane infectate care stăteau resemnatecu capul în palme sau unii privind în gol în timp ce așteptau să fie transportați la spitale din județ pe unde se mai găseau locuri.

Am văzut și colegii mei care erau echipați până în dinți cu echipamente de protecție si care încercau în zadar să empatizeze cu acele persoane pentru că acele costume, măști si viziere, dădeau exact un efect invers!

Recunosc că am incercat să ma uit spre ei dar nu voiam să-i dezarmez mai tare cu teama mea. Teama era mai mult pentru ei și pentru sănătatea lor și mă gândeam că nu știu câți dintre ei se vor mai întoarce acasă la cei dragi sau după cât timp.

În altă ordine de idei, vorbind despre statistici, vă dau un exemplu:

– 1.000 pozitivi din 10.000 testati este un lucru destul de grav fiind un procent foarte mare!
– 1.000 pozitivi din 20.000 testati este un procent acceptabil.
– 1.000 pozitivi din 30.000 testati este un procent bunicel, să zicem!
– 1.000 pozitivi din 40.000 testati este un procent bun.
– 1.000 pozitivi din 50.000 testati este destul de bine!

Din punct de vedere statistic, recunosc că aveți dreptate, nu stăm foarte rău!

Dar, 1.000 + 1.000 + 1.000 + 1.000 + 1.000 = 5.000 bolnavi!!! Bolnavi care majoritatea trebuie internati și cu siguranță, un procent destul de mare vor avea nevoie de ATI!

După cum știm cu toții, locurile în spitale și mai ales, paturile de ATI nu sunt procente din populația României, așa că nu vă mai îmbătați cu apă rece că statisticile voastre nu prea țin în situații de genul ăsta!

Și mai rău, riscăm să ajungem toți niște statistici dar depinde în ce tabel sau în ce grafic!

Și dacă nu ma credeți, întrebați personalul medical din spitale si vedeți cu ce se confruntă de câteva luni încoace și mai ales acum!

Cu riscul de a pierde cu această postare mulți „prieteni sociali” prefer să nu pierd prieteni în viața de zi cu zi!

Cei care mă cunosc știu că am aproape întotdeauna dreptate iar zilele ce vor urma vor demonstra regula sau… excepția!”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca Județeană din Alba Iulia își reia activitatea. Angajații au avut rezultate negative la testele COVID

Publicat

Reprezentanții Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia anunță că vor fi reluate, de marți, serviciile de împrumut de cărți, după ce toți angajații instituției au avut rezultate negative la testele COVID. Reamintim că vineri, activitatea bibliotecii a fost suspendată, după ce o angajată a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus.

Managerul Bibliotecii, Silvan Stâncel, a transmis că întreaga echipă a bibliotecii noastre a fost testată pentru COVID-19 și că rezultatul a fost negativ pentru fiecare dintre angajați.

”Suntem bine și abia așteptăm să redeschidem porțile și activitățile de împrumut. Ne este foarte dor de toate proiectele de animație culturală pentru cei mici și cei mari și regretăm că pentru moment frumoasele întâlniri în cadrul bibliotecii nu mai pot avea loc. Privim cu realism întreaga situație, ne adaptăm și luăm cele mai bune și pragmatice decizii pentru comunitatea pe care o deservim, atât cât ne este posibil. Marți, 4 august 2020, redeschidem serviciile de împrumut și prin urmare vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a împrumuta cărți frumoase, dar mai ales valoroase”, a spus Silvan Stâncel.

A fost făcută dezinfecție, vineri, în toate spațiile bibliotecii.

”Spațiile sunt dezinfectate, procedura de deservire a publicului respectă toate normele posibile și imposibile de prevenție și protecție anti-Covid, colegele bibliotecare sunt extrem de atente în acest sens, cărțile restituite intră în carantină conform legii pentru a elimina orice risc, deci totul este pregătit și vă așteptăm”, a mai spus managerul bibliotecii.

Angajata depistată pozitiv se simte bine și ”va reveni la serviciu la momentul potrivit”, a precizat Stâncel.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la mare și la munte. Temperaturi mai mari, dar și câteva ploi. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. Vremea se încălzește, dar vor fi și zile cu ploi sau furtuni.

În Transilvania, în prima săptămână, media temperaturilor va fi în creștere, cea a maximelor de la 28 la 31 de grade și cea a minimelor de la 11 la 16 grade.

În cea de a doua săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 27 și 30 de grade, iar temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 13 și 15 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 5 august, apoi trecător, posibil, și după data de 7 august.

În Dobrogea și pe litoral, vremea va fi în încălzire până în data de 8 august, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar cea a minimelor va fi de 22-23 de grade. Din 9 august temperaturile vor scădea ușor și treptat, astfel încât la finalul intervalului de prognoză media maximelor va coborî sub 30 de grade, iar cea a minimelor va fi de 19-20 de grade.

După data de 8 august, pe arii restrânse, vor fi posibile averse în general slabe cantitativ.

La munte, media maximelor termice va avea variații între 18 și 22 de grade, iar a minimelor în general între 10 și 14 grade.

Din data de 4 august local vor fi perioade cu averse în fiecare zi.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum va începe noul an școlar. Ce spune ministrul Sănătății despre revenirea elevilor la şcoală

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august.

Demnitarul a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

„Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua”, a spus Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Citește și Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”, a mai spus Iohannis.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tratament pentru 5000 de pacienți COVID. România primește a doua cea mai mare cantitate de Remdesivir de la UE, după Spania

Publicat

România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Vineri, 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, a mai precizat sursa citată.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

În 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane EUR. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

sursă: Ministerul Sănătății – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate