Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Prima Casă” 2020: Condiții de creditare și bugetul programului în acest an

Publicat

Programul ”Prima Casă” va continua și în acest an, cu un plafon de garanții de 2 miliarde de lei, același ca și anul trecut. Din 2021, însă, este posibil să scadă la 1,5 miliarde lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spus că atât Prima Casă, cât și alte programe guvernamentale de acest tip, vor fi evaluate pentru a le stabili eficiența. Se cere abrogarea unei prevederi care permite băncilor să dea într-un an credite peste plafonul anual.

Statul garantează cel mult 50% din valoarea creditului pentru locuințele noi, cu excepția dobânzilor şi comisioanelor. Pentru alte categorii de locuințe, garanția este de maximum 40%.

Pentru a accesa programul Prima casă este solicitat un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, în timp ce în cazul creditelor ipotecare avansul se situează între 15% şi 25%. Dobânda pentru Prima casă este de 2%, la care se adaugă indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor

Pentru anul viitor, în planul inițal este precizat un plafon mai mic, de un miliard și jumătate de lei, pe ideea că până atunci programul guvernamental să își fi îndeplinit scopul.

Anul trecut, la cererea BNR, Ministerul Finanțelor a decis să transforme programul în unul social, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, având în vedere că până acum au beneficiat de el și persoane care puteau accesa lejer un credit standard.

Proiectul care urmează să se redenumească în programul guvernamental O casă, O familie a fost prezentat în august de Ministerul Finanțelor de atunci, dar nu a mai fost adoptat de Guvern.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate