Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prima Conectare: Românii pot primi ajutor de la stat pentru conectarea la rețelele de apă și de canalizare. Cine se încadrează

Publicat

bani

Ministerul Mediului pregătește un sprijin pentru românii cu venituri mici. Programul Prima Conectare, aflat în dezbatere la minister, vizează acordarea unui ajutor pentru cei care au media veniturilor bănești lunare nete sub salariul minim brut pe ţară.

Cu acest ajutor, românii cu venituri lunare nete sub 2.550 lei vor putea acoperi cheltuielile de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/ sau de canalizare.

“Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare o vor putea face acum, prin Prima Conectare” a declarat ministrul Mediului, în conferința de presă dedicată lansării programului Prima Conectare.

Persoanele cu venituri mici vor trebui să se adreseze, pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat, operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, dar numai după ce ghidul de finanțare va fi aprobat, iar programul Prima Conectare, lansat oficial.

Cum se va acorda ajutorul de stat în programul Prima Conectare

Obiectivul principal al programului este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare.

Valoarea maximă a ajutorului va fi de cel mult 2.000 euro pentru gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare (fără TVA) și va fi putea fi solicitată doar de operatorii de apă și canal.

Banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Programul vizează reducerea impactului asupra mediului al evacuărilor de ape uzate urbane şi rurale menajere provenite din gospodării şi servicii și protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătăţii omului şi mediului prin asigurarea racordării, branșării la rețeaua publică de canalizare și alimentare cu apă.

Bugetul programului este de 168 milioane de euro și, potrivit ministrului Mediului, prin intermediul lui vor fi conectate la rețelele de apă și canalizare peste 88.400 de gospodării.

Programul Prima Conectare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar perioada estimată de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026.

Vezi Ghidul de finanțare a programului Prima Conectare AICI

”Prima Conectare oferă un sprijin pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar și social, dar este doar o parte din reforma pe care ne-am asumat-o pe componenta Apă uzată.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a asumat implementarea unei reforme, prin PNRR, atât pe partea de reglementare/legiferare, cât și pe partea de finanțare, în ceea ce privește investițiile în managementul apei” a completat ministrul Mediului.

La începutul lunii mai, ministerul a lansat în consultare publică primele două ghiduri pentru :

  • Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți
  • Colectarea apelor uzate în aglomerări mai mici de 2.000 de locuitori echivalenți, care împiedică atingerea unei stări bune a corpurilor de apă și/sau afectează arii naturale protejate.

Ca urmare a investițiilor aferente celor două ghiduri lansate, vor fi construite și operaționalizate un total de 1.600 km de rețele de distribuție a apei și cel puțin 2.500 km de rețele de canalizare în aglomerări cu peste 2.000 de locuitori echivalenți.

Un total de cel puțin 12 900 de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzătoare și cel puțin 400 km de rețele de canalizare în total vor fi construite și operaționalizate în aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori echivalenți, până în trimestrul doi din 2026.

Bugetul total alocat Componentei C1 – Managementul apei din PNRR este de  1,462 miliarde euro, se mai arată în comunicatul ministerului Mediului.

sursa foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 15.06.2022 at 23:14

    Mă voi sunteţi normali ? La care reţele să te racordezi dacă nu există ? Dacă pe strada pe care vrei să-ţi construieşti o casă nu există canalizare nu primeşti autorizaţie de construcţie. Tâmpenii legislative.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax