Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Prima dată la VOT: Ce vor de la viitorul primar tinerii din Alba Iulia care acum au devenit alegători

Publicat

Pentru o parte dintre cetățenii cu drept de vot, alegerile, fie ele prezidențiale, europarlamentare, parlamentare sau locale, înseamnă o perioadă în care cei care vânează o funcție sus-pusă le oferă zeci și zeci de promisiuni pentru un viitor mai bun.

Ajunși în cabina de vot, unii pun ștampila pentru a alege ”răul cel mai mic”, alții deoarece simpatizează cu o anumită formațiune politică, iar unii chiar cred că promisiunile electorale ale unui candidat pot deveni realitate. 

Am vrut să aflăm ce înseamnă să mergi la vot din punctul de vedere al unor tineri din Alba Iulia care, pe 27 septembrie, vor păși într-o cabină de vot pentru prima dată pentru a-și exercita dreptul democratic. 

Maria, Robert, Sebastian și Andrei sunt elevi ai Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. I-am întrebat ce înseamnă pentru ei votul, ce semnificație are, dar mai ales ce își doresc de la viitorul primar al municipiului și de ce schimbări ar fi nevoie în oraș. 

Trei dintre ei nu sunt la prima experiență cu cabina de vot. Când erau mai mici, părinții i-au luat la vot și le-au explicat ce înseamnă ștampila, buletinul de vot și cum le influențează viitorul alegerea pe care o fac.

Robert 

Pentru un tânăr, ideea de a vota înseamnă puterea de a alege o persoană pe care el o consideră înțeleaptă si potrivită pentru a conduce.

Fiind un tânăr care merge pentru prima dată la vot, asta înseamnă o creștere a maturității, un sentiment că fac parte din societate și că votul meu poate influența.

Când am mers prima dată cu părinții mei la cabina de vot mi-au spus că un conducător bun este cel care știe să se conducă pe el însuși, prima dată. Așa se alege un viitor conducător bun.

Alba Iulia este un oraș cu un potențial imens, un oraș viu și plin de culoare. Eu cred că lipsa oamenilor cu o viziune deschisă asupra viitorului și care nu doar promit, ci și fac, asta ar completa acest oraș.

Ce nu s-a făcut în aceast oraș și ar fi nevoie să se facă este o mai bună implicare și dezvoltare asupra educației, pentru ca noi. tinerii, de acolo, din școală, ne clădim mai apoi un viitor și o carieră.

O investiție mare aduce un profit mare, cu alte cuvinte o școală bună și o educatie excelentă dă naștere unor tineri viitori oameni de succes.

De la viitorul primar îmi doresc să susțină tinerii și tinerele talente, să fie un om de cuvânt care face ceea ce spune și să aducă un plus orașului din toate punctele de vedere.

Sebastian 

Fiind primul an în care votez, sunt foarte nerăbdator și încântat. Votul pentru mine nu este un lucru special, este modul prin care eu susțin o persoană care îmi inspiră încredere dintre toți candidații.

Cred că orice copil a fost măcar o dată cu unul dintre părinți în cabina de vot. Spre exemplu, eu am fost împreună cu tatăl meu care mi-a zis: ”Când o să crești mare și o să ajungi să poți vota, votează cu cine crezi tu că e mai bine și mai corect pentru populație”.

Din punctul meu de vedere, orașului îi lipsesc parcările și pistele pentru biciclete.

Sincer să fiu, eu nu sunt din oraș și nu pot să spun ce mi-aș dori să facă (viitorul primar – n.r.) pentru tineri, dat fiind faptul că am crescut și copilărit la țară.

Andrei

Pentru mine, a merge la vot este o experiență pe care mi-o doream demult. Este important să mergem la vot, mai ales pentru noi, cei tineri, pentru a ne decide cei mai buni conducători.

Copil fiind, când am mers cu părinții să văd cum se votează, mi se părea un lucru de „oameni mari”.

Mi-ar placea ca viitorul primar să aibă o viziune spre viitor, să dezvolte orașul din câte mai multe puncte de vedere și să fie deschis spre cetățeni.

Despre Alba Iulia, mie chiar în place acest oraș. Mă gândeam că ar fi bine primite niște linii de trotinete electrice de închiriat, cred că ar fi foarte utile.

Maria

Cred că pentru tinerii care merg pentru prima dată la vot, ideea de a vota înseamnă implicarea într-o schimbare a comunității. Pentru mine, de asemenea, votul înseamnă o schimbare în mai bine.

Orașul Alba Iulia este într-o continuă dezvoltare, din punctul meu de vedere. Dar, totuși, cred că tinerii ar avea nevoie de niște parcuri amenajate special pentru a face sport, și nu doar ei.

De la viitorul primar nu am așteptări foarte mari, dar consider ca ar trebui să se asigure ca toți tinerii să aibă acasă dispozitive care să le permită conectarea la o „școală online”, în caz că intrăm iar în starea de urgență.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax