Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prima imagine cu Moș Crăciun. Cine a realizat-o și de ce este reprezentat ca un bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în roșu

Publicat

Puțini sunt cei care cunosc cu adevărat povestea din spatele identității lui Moș Crăciun și de ce acesta este asociat în mintea colectivă cu imaginea unui bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în haine roșii.

Povestea lui se întinde până în secolul al III-lea, când Sfântul Nicolae a devenit, prin generozitatea sa discretă, sfântul patron al copiilor.

Oamenii își trimit mesaje de Crăciun pentru a arăta că se gândesc și țin unii la alții.

Alba24 vă prezintă un documentar despre adevăratul Moș Crăciun și despre cum a ajuns el la reprezentarea actuală, pe care o cunosc miliarde de copii.

Prima imagine cu Moș Crăciun

În 1881, caricaturistul politic Thomas Nast a creeat prima imagine care se potrivește cu cea pe care o avem noi astăzi despre Moș Crăciun.

Desenul a apărut în Harper’s Weekly, și îl înfățișa pe Moș Crăciun ca pe un bărbat rotund, vesel, cu o barbă plină și albă, ținând în mână un sac încărcat cu jucării pentru copiii norocoși.

Nast a fost cel care a conturat imaginea lui Moș Crăciun: i-a dăruit costumul său roșu aprins, împodobit cu blană albă, atelierul de la Polul Nord și spiridușii.

Două imagini au apărut pe 3 ianuarie 1863, în revista ilustrată Harper’s Weekly.

Primul desen îl arată pe Moș Crăciun împărțind cadouri într-o tabără a Armatei Uniunii.

Pentru ca vreun cititor să nu pună cumva la îndoială loialitatea lui Moș Crăciun în Războiul Civil, el poartă o jachetă cu modele de stele și pantaloni colorați în dungi.

În mâinile sale, el ține o jucărie de păpușă cu o frânghie în jurul gâtului, cu trăsăturile sale ca cele ale președintelui confederat Jefferson Davis.

O a doua ilustrație îl prezintă pe Moș Crăciun în sania lui, apoi coborând un horn.

În centru, împărțit în cercuri separate, se află o femeie care se roagă în genunchi și un soldat rezemat de un copac.

”În aceste două desene, Crăciunul a devenit o sărbătoare a Uniunii și Moș Crăciun o zeitate locală”, scrie Adam Gopnik într-un număr din 1997 al New Yorker.

Cine era artistul care l-a imaginat pe Moș Crăciun?

Artistul responsabil pentru această imagine a lui Moș Crăciun era un imigrant bavarez pe nume Thomas Nast.

Era considerat extraordinar caricaturist politic și persoana care „a făcut la fel de mult ca orice om pentru a păstra Uniunea și a pune capăt războiului”, potrivit generalului Ulysses Grant.

Nast a creat figura rotundă și strălucitoare a lui Moș Crăciun. Era un om cu talentele potrivite la locul potrivit, la momentul perfect.

Înainte de începutul anilor 1800, Crăciunul era o sărbătoare religioasă, pus și simplu, fără prea multe lucruri complicate în jurul ei: fără cumpărături, fără cadouri și fără moșul cu costum roșu, care a schimbat copilăria a miliarde de copii, de atunci.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax