Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PRIMA MAŞINĂ: Ce autoturisme se pot cumpăra cu credit garantat de stat prin programul guvernamental. Modele şi condiţii

Publicat

dacia duster În cadrul programului “Prima Maşină”, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani îşi pot cumpăra un automobil nou în valoare de maximum 50.000 de lei plus TVA, adică 13.800 de euro, cu credit garantat de stat în proporţie de 50 la sută. Proprietarul care intră în posesia maşinii prin programul guvernamental trebuie să facă poliţă Full Casco fără franşiză.

Cei care vor să cumpere cu credit un autoturism trebuie să depună un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie. În cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creşte la minimum 10%.

Programul “Prima Maşină” trebuia să intre în vigoare de la 1 noiembrie, însă dealerii auto şi băncile aşteaptă normele metodologice, ce sunt doar la faza de proiect.

Vânzările pe piaţa auto au crescut cu 27%, însă aceasta este dominată de achiziţii ale companiilor (70%), majoritatea persoanelor fizice preferând maşinile second-and.

În România sunt vândute în prezent cel puţin 30 de modele de autoturisme ce se încadrează în condiţiile programului “Prima Maşină”.

Dacia are cea mai mare ofertă, în care intră şi SUV-ul Duster 4×4. Poate fi achiziţionat cu echiparea de bază (fără geamuri electrice, închidere centralizată sau aer condiţionat) şi  şi motor de 1,6 litri pe benzină, de 105 CP.

Românii vor putea alege şi modele Ford produse la Craiova, cum este B-Max, dar şi Fiesta şi Focus.

Volkswagen este al doilea cel mai bine vândut brand de import, însă doar două modele ajung la pragul de 13.800 de euro cu TVA.

Cele mai bine echipate maşini la această valoare sunt cele de clasă mică.

Condiţii de accesare a programului “Prima Maşină”

Potrivit planului acestui programului “Prima Maşină” publicat luni pe site-ul Ministerului, persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, inclusiv, la data aprobării creditului vor beneficia de o finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. Statul va garanta 50% din finanţarea acordată.

Persoanele cu vârsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobarii creditului vor beneficia de finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. În acest caz, statul va garanta 40% din finanţare.

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, între care: să facă dovada că autoturismul care va fi cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, cumpărătorul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă Full Casco fără franşiză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună, şi să nu înstrăineze maşina pe toată durata de valabilitate a garanţiei.

Programul “Prima Maşină” va beneficia în acest an de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax