Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prima prognoză meteo din 2021: Cum va fi vremea în luna ianuarie, la munte și în toate regiunile din România

Publicat

Temperaturile se vor menţine în general peste mediile normale ale perioadei în următoarele patru săptămâni. Totodată, regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vremea în săptămâna 04.01.2021 – 11.01.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării.

Vremea în săptămâna 11.01.2021 – 18.01.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a țării.

Vremea în săptămâna 18.01.2021 – 25.01.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor mai ridicat în nord-vest.

Vremea în săptămâna 25.01.2021 – 01.02.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor putea fi excedentare în toată țara, dar mai ales în zonele montane din vestul țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, va predomina o vreme deosebit decaldă pentrua cest moment al anului. Astfel, în perioadele cele mai calde  2-4 ianuarie), media temperaturilor maxime va fi de 9…12 grade, iar a minimelorde 5…8 grade.

În restul timpului, vor fi valori de 6…8 grade ziua şi 0…2 grade noaptea, mediat regional.

O scădere a temperaturilor,spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice,este estimată pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie.

CRIŞANA

Pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât cele obişnuite la  început de ianuarie. În perioadele cele mai calde,  2-4 ianuarie, temperaturile diurne vor fi de 9…12 grade, iar cele nocturne de 3…7 grade, mediat regional.

În restul timpului,media maximelor se va situa între 5 şi 8 grade, iar a minimelor între-1şi 3 grade. Doar pentru ultimele zile ale intervalului este estimată o scădere a temperaturilor, acestea urmând să devină mai apropiate de cele normale perioadei din an.

Precipitaţiile vor fi prezente în special după data de 4 ianuarie.

TRANSILVANIA

În comparaţie cu regimul termic specific în această regiune la începutul de ianuarie, valorile termice din aceste două săptămâni vor fi cu mult mai ridicate, cu o medie regională a maximelor de 4…8 grade şi a minimelor de -4…0grade, cu temperaturi chiar şi mai mari între 28şi 30 decembrie, respectiv în 3şi 4 ianuarie când ziua vor fi în medie 7…11 grade, iar noaptea valori pozitive.

Doar la sfârşitul intervalului este estimată o răcire a vremii ce va determina valori mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată după data de 4 ianuarie.

MARAMUREŞ

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, în zilele cele mai calde (2-4 ianuarie) media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade, iar a minimelor de 3…6grade.

În restul timpului, vor fi valori de 5…7grade ziua şi -2…0grade noaptea, mediat regional. O scădere a temperaturilor, spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice, este estimată pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie.

MOLDOVA

Comparativ cu regimul termic caracteristic acestei regiuni în această perioadă a anului, valorile ce se vor înregistra în majoritatea zilelor din aceste două săptămâni vor caracteriza o vreme deosebit de caldă.

Astfel, la început, dar şi în perioada 3-5 ianuarie vor fi medii ale maximelor de 7…12 grade şi ale minimelor de 0…5 grade. În celelalte zile,amiaza va aduce un ecart de 4…8 grade, iar noaptea de -3…2 grade.

O răcire a vremii este estimată după data de 8 ianuarie, determinând temperaturi mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie.

Până în data de 3 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, ploi locale, slabe cantitativ urmând a se semnala doar pe parcursul zilei de 31 decembrie. Ulterior,probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată.

DOBROGEA

Vremea deosebit de caldă pentru această perioadă a iernii va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinţă.

După data de 7 ianuarie este posibilă o răcire a vremii, cu valori mai apropiate de cele climatologic specifice.

Până în data de 5 ianuarie, regimul pluviometric se va menţine deficitar. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi ridicată.

MUNTENIA

În majoritatea zilelor din intervalul celor două săptămâni,caracteristica principală va fi aceea de vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a iernii.

Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 6…13 grade, iar a minimelor de 0…5grade.

O scădere a valorilor temperaturii aerului este estimată pentru ultimele zile (8-10 ianuarie) când vor fi posibile valori mai apropiate de cele climatologic specifice în prima decadă a lunii ianuarie.

Până în data de 3 ianuarie, regimul pluviometric va fi deficitar.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 4-10 ianuarie, acestea putând fi, în zona deluroasă cu precădere, în general moderate cantitativ.

OLTENIA

Vremea mai caldă decât specificul sfârşitului lunii decembrie şi începutului de ianuarie va caracteriza cea mai mare parte a perioadei de referinţă.

În restul timpului, vor fi medii ale temperaturilor maxime de 7…11 grade, iar ale minimelorde -2…3 grade.

O răcire a vremii care va determina valori mai apropiate de cele normale este estimată doar pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie.

Probabilitea pentru precipitaţii, în general moderate cantitativ, va fi ridicată şi între 4 şi 10 ianuarie.

LA MUNTE

În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa peste cele climatologic specifice acestei perioade din iarnă.

În jurul datei de 1 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori diurne de -3…4 grade şi nocturne de -6…0 grade (cu temperaturi mai mici decât acestea la altitudini de peste 1700 m).

După data de 8 ianuarie, este estimată o răcire a vremii ce poate determina valori mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou în creştere după data de 4 ianuarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax