Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea şi Transporturile pierd bani. Ce ministere primesc fonduri suplimentare

Publicat

bani-leiGuvernul va lua marţi în discuţie prima rectificare bugetară din acest an. Transporturile și Sănătatea se vor vedea cu bugetele diminuate în timp ce Finanțele, Munca și Internele sunt printre ministerele care vor primi sume mai mari, potrivit proiectului de ordonanță privind rectificarea bugetară, publicat pe site-ul ministerului Finanțelor Publice.

La Ministerul Transporturilor, bugetul se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’ și prin suplimentarea prevederilor bugetare cu suma de 14 milioane lei la titlul ‘Rambursări de credite externe’.

„Suma de 175,4 milioane de lei la titlul ‘Alte transferuri’ și suma de 110,6 milioane de lei la titlul ‘Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă’ se redistribuie pentru asigurarea sumei de 100 milioane lei la titlul ‘Asistență socială’ pentru decontarea facilităților și gratuităților de transport acordate diferitelor categorii sociale și a sumei de 179,4 milioane de lei la titlul ‘Transferuri între unități ale administrației publice’ pentru asigurarea, în principal, a reparațiilor curente la infrastructura rutieră”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței, cu privire la bugetul MT.

Ministerul Sănătății pierde, și el, la rectificare, conform proiectului, 613,9 milioane lei, din care 792,3 milioane lei transferuri către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, și se suplimentează sumele destinate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, cu 138,3 milioane lei, și investițiilor la spitale, destinate în principal secțiilor de terapie intensivă, cu 43,8 milioane lei.

În schimb, Finanțele primesc cele mai mari sume în urma rectificării — 712 milioane la capitolul Acțiuni Generale și 530 de milioane de lei dedicate în principal hotărârilor CEDO și despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăților.

Ministerul de Interne primește 565,7 milioane de lei, din care principalele alocări, de 305,3 milioane de lei, vizează asigurarea drepturilor salariale, iar 253,3 milioane lei derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea în plus 305 milioane de lei, din care suma de 288 de milioane lei este alocată proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile post-aderare, iar suma de 17 milioane lei plății despăgubirilor civile.

La Ministerul Muncii, bugetul câștigă peste 1,22 miliarde de lei, în principal pentru plata alocațiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor și indemnizațiilor, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj cu 1,07 miliarde de lei, influența per sold fiind de plus 148,1 milioane de lei.

Astfel, potrivit actului normativ, în urma rectificării, veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majorează pe sold cu suma de 287,1 milioane lei, iar cheltuielile cu suma de 1,12 miliarde de lei.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax