Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Prima zi cu zăpadă. Pe drumurile din judeţul Alba se circulă în condiţii de iarnă. Vezi drumurile închise în această perioadă


Publicat

De marţi seara până miercuri dimineaţa a căzut prima zăpadă în Alba Iulia şi în zonele mai joase din judeţ, iar utilajele de la Secţia de Drumuri Naţionale au avut de lucru. Potrivit directorului Liviu Hondola, la ora actuală se circulă în condiţii normale pe toate drumurile naţionale din Alba, chiar dacă sunt condiţii de iarnă.

„Am intervenit cu utilaje începând cu ora 22.00 marţi seara şi până dimineaţă, pe toate drumurile din Alba. Nu au fost semnalate evenimente şi nu sunt drumuri închise. În zona Scărişoara – Vârtop a fost mai multă zăpadă, însă carosabilul a fost curăţat. Pe margine, în această zonă, zăpada ajunge la 30-40 cm. Pe DN1 am intervenit cu 7 tone de material antiderapant. Acum, pe drumurile naţionale principale, carosabilul este uscat.”, ne-a spus directorul Liviu Hondola.

Chiar dacă prima zăpadă nu a creat probleme deosebite, vă reamintim obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, mai ales dacă alegeţi să mergeţi în zonele de munte, unde temperaturile sunt mai scăzute, iar posibilitatea de schimbare a vremii este mai pronunţată.

La Aiud, compania de salubritate care se ocupă de deszăpezirea drumurilor din oraş, „Greendays”, pune la dispoziţie un număr gratuit pentru semnalarea problemelor pe drumurile din zonă, inclusiv în localităţile aparţinătoare oraşului: 0800 800 126. De asemenea, este disponibil numărul 0733/076175, al dispeceratului creat special pentru iarnă. La Aiud a nins prima dată în jurul orei 4.00, miercuri dimineaţa. Operatorul a intervenit până la ora 9.00, cu utilaje, pe toate arterele principale, dar şi în cartierele oraşului, pentru deszăpezire, folosind utilaje cu lamă şi material antiderapant.

Potrivit Consiliului Judeţean Alba, pe drumurile aflate în administraţia CJ a fost împrăştiată o cantitate de 193 mc de material antiderapant, respectiv  69,5 mc în zona Alba Iulia,  49 mc în zona Cîmpeni,  11 mc în zona Sebeş şi 22 mc în zona Blaj. Miercuri, în jurul amiezei, pe toate drumurile judeţene se circula în condiţii de iarnă, nefiind semnalate drumuri blocate din cauza zăpezii sau a poleiului.

Lista drumurilor închise în sezonul rece şi variantele ocolitoare:

1. DJ 106 H : Ighiu – Ighiel – Necrileşti – Întregalde, de la km 5+000 la km 24+500; între localităţile Ighel şi Necrileşti
– varianta ocolitoare DJ 107 K, cu acces din DN 1 prin localitatea Galda de Jos

2. DJ 107 K: Galda de Jos – Poiana Galdei – Întregalde – Ghioncani – DJ 107 I, de la km 32+000 la km 35+500; între Valea Mlăcii şi Valea Tupilor
– varianta ocolitoare DJ 107 I, cu acces din DN 74 prin localităţile Bucium şi Mogoş

3. DJ 107 I : Aiud – Râmeţ – Geogel – Valea Bârnii – Mogos – Bucium – DN 74, de la km 42+000 la km 50+540; între localităţile Geogel şi Cojocani
– varianta ocolitoare pe DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud) şi DN 74 (prin localităţile Bucium şi Mogoş)

4. DJ 670 C: Săsciori – Dumbrava – Câlnic, de la km 3+000 – km 6+000; între localităţile Dumbrava şi Câlnic
– varianta ocolitoare DJ 106 F, cu acces din DN 1 (intersectie DN 1 cu DJ 106 F)

5. DJ 704: DN 7 – Vinerea – Cugir – Şureanu – Prigoana – Valea Mare – DN 67C, de km 17+600 – km 65+000; între limita extravilan Cugir şi Oaşa
– varianta ocolitoare DN 67C, cu acces din DN 1 (Sebeş)

6. DJ 704 A: DN7 – Pianu de Jos – Pianu de Sus – Strungari – Răchita – DN 67C de la km 16+850 la km 19+350; între localităţile Strungari şi Răchita
– varianta ocolitoare DN 67C, cu acces din DN 1 (Sebeş)

7. DJ 705 F: limită cu judeţul Hunedoara – Cabana Prislop – Cugir  de la km 29+100 la km 50+100; între limită cu judeţul Hunedoara şi Cugir.
– varianta ocolitoare DJ 704, cu acces din DN 7 (intersecţie DN 7 cu DJ 704)

8. DJ 705 G : limită judeţul Hunedoara – Cugir, de la km 16+900 la km 19+900; între limită extravilan Cugir şi limită cu judeţul Hunedoara.
– varianta ocolitoare DJ 704, cu acces din DN 7 (intersecţie DN 7 cu DJ 704)

9. DJ 709 K: limită cu judeţul Hunedoara – cabana Şureanu – DJ 704, de la km 61+000 – km 69+000; – fără variantă ocolitoare.

10. DJ 750 C: Sălciua de Sus – Valea Largă – Ponor – Râmeţ – Valea Mănăstirii – Stremţ – Teiuş, de la km 5+000 la km 35+760; între Valea Largă şi Valea Mănăstirii
– varianta ocolitoare pe DJ 750 C, cu acces din DN 1 (Teiuş) şi DN 75 (Sălciua) sau varianta din DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud)

11. DJ 762 A: DJ 762 – Vidrişoara – limită cu judeţul Arad, de la km 2+000 la km 22+000; între localităţile Vidrişoara şi limită cu judeţul Arad. – fără variantă ocolitoare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate