Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primari aleşi din primul tur. PSD ia în calcul promovarea un singur candidat USL pentru fiecare primărie

Publicat

Conducerea PSD Alba consideră că proiectul de lege privitor la alegerea primarilor din primul tur, adoptat de Camera Deputaţilor, marţi, cu o majoritate relativă de voturi, va îndepărta de la reprezentare un număr important de cetăţeni. În acest fel, există riscul ca primari cu foarte puţine voturi să conducă localităţi în care dinamismul civic este scăzut. Unul dintre efectele legii va fi ca USL să desemneze candidaţi comuni în toate localităţile, nu doar la consilii judeţene şi reşedinţe de judeţ.

Vicepreşedintele PSD Alba, Ioan Florea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că UDMR este singurul partid care este avantajat clar de acest sistem de vot, totuşi nici pentru PSD noua modificare privind alegerea primarilor nu este un inconvenient, pentru că, spune acesta: „Sunt multe localităţi în România în care etnicii maghiari reprezintă 35 – 40 la sută din populaţie, îşi vor pune un candidat de primar, în timp ce românii îşi vor pune de la toate partidele şi evident că va câştiga primarul de etnie maghiară.
În ceea ce priveşte avantajele pe care speră PDL să le aibă prin acest act normativ, eu consider că s-ar putea să fie pentru ei şi o mare păcăleală, pentru că, prin această lege se vor forma două grupuri politice, PDL pe de-o parte şi USL pe cealaltă parte. Cetăţenii nu îşi vor mai irosi votul pentru reprezentanţii unor partide mai mici, care nu au oricum nicio şansă şi atunci bătălia se va purta între cele două blocuri politice, şi eu cred că vor fi mai mulţi cei care nu-i vor mai vota pe reprezentanţii lui Boc şi ai lui Băsescu, care au adus atâta nenorocire în această ţară”.

Florea a ţinut să sublinieze că declaraţia lui Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, în care afirmă că PSD şi PDL ar fi avut un târg subteran în ceea ce priveşte alegerea primarilor într-un singur tur sunt mincinoase.

La rândul său, preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat că proiectul de lege privind alegerea primarului din primul tur face parte din iniţiativa PDL de a frauda în continuare alegerile. Totuşi, consideră că unul din efectele legii va fi ca USL să desemneze candidaţi comuni în toate localităţile, nu doar la consilii judeţene şi reşedinţe de judeţ.

”Mesajul pe care am putut să-l tragem noi în urma votului de ieri (n.r. – marţi) este că actuala putere, PDL în general, se teme de pierderea alegerilor şi s-a agăţat de această posibilitate de a-şi conserva, cred ei, actualii primari. Noi nu am putea spune că PSD pierde din această modalitate de alegeri, dar cu siguranţă USL va trebui să meargă pe candidat unic; iniţial ne gândeam că trebuie să avem candidat unic doar la primăria reşedinţă de judeţ şi la Consiliul Judeţean; votul de ieri ne convinge că de fapt candidatul trebuie să fie unic de sus şi până jos. Este o provocare pentru USL şi totodată o încurajare pentru electorul USL, pentru că este singura şansă de a ne putea scăpa de guvernanţii portocalii”, a conchis Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax